EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европейските банки пред мобилизация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейските банки пред мобилизация

mail09:00 | 13.09.2011прегледи 584 коментарикоментари 0


Най-големите френски банки имат достатъчно стабилна основа, за да устоят при всеки сценарий за развитие на събитията в Гърция, заяви днес ръководителят на френската централна банка Кристиан Ноайе, цитиран от световните агенции. "Какъвто и да бъде гръцкият сценарий, каквито и суми да ни се наложи да покрием в един или друг случай, френските банки имат достатъчно средства за това", отбеляза ръководителят на централната банка. Основните финансови и кредитни институции във Франция "нямат проблеми с ликвидността или с платежоспособността", подчерта Ноайе.
Всички банки от Евросистемата (централните банки на страните от еврозоната и Европейската централна банка - бел. ред.) при необходимост могат да започнат мащабна мобилизация на активи за стабилизиране на банковата система, поясни той.
Днес акциите на френските банки отново силно поевтиняха въпреки опитите на правителството и централната банка на страната да успокои опасенията на инвеститорите, че банковата система може да устои на гръцката криза, уточни ДПА.
Акциите на Societe Generale, втората по големина френска банка, се сринаха с над 12 на сто в обедната търговия.
Акциите на BNP Paribas, най-голямата в страната, и Credit Agricole, третата по големина, също поевтиняха с над 10 на сто. От началото на юли SG, която се оценява като най-уязвимата от трите, загуби над половината от стойността си.
Сривът на котировките последва разпространените вчера слухове, че международната рейтингова агенция Moody's се подготвя да понижи рейтинга на банките заради уязвимостта им от дълговата криза, най-вече в Гърция и Италия. В опит да увери пазарите в ликвидността си Сосиете женерал днес обяви, че ще събере капитал от 4 млрд. евро (5,5 млрд. д.) чрез продажба на активи.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1060