EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европейски съвет в Брюксел днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейски съвет в Брюксел днес

mail10:30 | 22.05.2013прегледи 443 коментарикоментари 0


Лидерите на Европейския съюз ще продължат да търсят начини за съживяване на растежа в засегнатата от криза общност на днешната си среща в Брюксел, посветена предимно на укриването на данъци и енергийни въпроси, информира ДПА.
Анализаторите обаче не очакват значителни пробиви, като спешните въпроси, свързани с кризата, няма да бъдат начело на дневния ред, а и изборите в Германия, които ще се проведат през септември, възпират всякакви радикални решения. Борбата с данъчните измами влезе в дневния ред на европейските лидери, след като се превърна в новия международен боен вик благодарение на медийните разкрития за широко използване на данъчни убежища и скандала с тайната швейцарска сметка на бившия министър на бюджета на Франция.
Според оценки укриването на данъци струва на правителствата в ЕС 1 трилион евро (1,3 трилиона долара) годишно. Това несъмнено предизвиква неприятно усещане у европейците, които са принудени да търпят болезнени мерки за икономии, за да могат икономиките им отново да влязат във форма.
Очаква се 27-те лидери от ЕС да призоват за по-голям обмен на информация между данъчните власти, да обещаят повече усилия в борбата с измамите с ДДС и да се ангажират с поемането на водеща роля в борбата с укриването на данъци в международен план. На Австрия и Люксембург ще бъде обърнато по-специално внимание, след като миналата седмица финансовите министри на тези страни не се отказаха от дългогодишното си противопоставяне на реформата на ЕС за обмен на информация. Двете страни стожери на банковата тайна се страхуват да не изгубят привлекателността си като банкови дестинации.

Някои призовават ЕС да действа много по-агресивно, като неправителствената организация Оксфам (Oxfam) настоява за създаването на "обществено достъпен черен списък на данъчните убежища".
Европейските лидери се надяват да постигнат напредък в съживяването на икономиката с дискусията си по енергийните въпроси.
За първи път на обсъждане ще бъдат подложени енергийните цени, които са нараснали средно с 27 процента за европейските промишлени сектори в периода 2005-2012 година, според президента на ЕС Херман ван Ромпой. Енергийните тарифи в ЕС са по-високи, отколко в повечето индустриализирани страни. Изравняването на енергийните цени с цените в други части по света се възприема като важен елемент от възможностите на ЕС да привлича инвеститори и така да се стимулират растежът и заетостта.

 

 


Тагове: съвет, Брюксел
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg