EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европейски паспорт за хотелиерство и ресторантьорство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейски паспорт за хотелиерство и ресторантьорство

mail16:11 | 17.06.2014прегледи 1079 коментарикоментари 0


ЕК представи европейския паспорт на уменията в областта на хотелиерството и ресторантьорството - инструмент, чиято цел е да се улесни контактът между търсещите работа и работодателите в сектора на хотелиерството, ресторантьорството и туризма в Европа, това се посочва в съобщение на ЕК.
Паспортът на уменията дава възможност за преодоляване на езиковите бариери от страна на работниците и работодателите, и за сравняване на уменията на работниците с цел улесняване на набирането на персонал в сектора. Паспортът е достъпен на Европейския портал за професионална мобилност EURES на всички официални езици на ЕС. В бъдеще ще има паспорти и за други сектори.
Еврокомисарят в областта на заетостта, обществените въпроси и приобщаване Ласло Андор заяви: "Европейския паспорт на уменията е важен практически инструмент за насърчаване на мобилността на работниците, особено на младите хора, в сектор, който има голям потенциал за растеж. Тази инициатива е добър пример за социален диалог между организации на работници и на работодатели на европейско равнище и се надяваме да видим подобно сътрудничество и в други сектори на пазара на труда".
Паспортът на уменията е инициатива на ЕК, в сътрудничество с организации на работниците и на работодателите в сектора на хотелиерството и ресторантьорството: HOTREC - асоциация, представяща хотели, ресторанти и други подобни заведения в Европа, и EFFAT - Европейска федерация на профсъюзите във хранително-вкусовата промишленост, земеделието и туризма.В паспорта на уменията работниците могат да записват в леснодостъпен формат всички свои умения, които придобиват по време на своето образование, обучение и работа. Паспортът допълва традиционната автобиография и дава възможност на работодателите бързо да преодоляват езиковите бариери и да намират квалифицираните работници, от които се нуждаят. По този начин паспортът улеснява постигането на по-добро съответствие между търсенето и предлагането на пазара на труда в сектора на хотелиерството и ресторантьорството.
Европейският паспорт на уменията е първият от подобни документи, насочени към сектори на европейската икономика, за които е характерна висока мобилност. Комисията се е ангажирала сподкрепа на мобилността на европейския пазар на труда като начин за повишаване на заетостта и ще продължи да работи със своите партньори за разработване на европейски паспорти на уменията и за други сектори с висока мобилност.

Контекст
През април 2014 г. в ЕС имаше над 5 милиона безработни младежи на възраст под 25 години, като общото равнище на младежката безработица бе 22,5 на сто. Според общоевропейско проучване, представено в края на 2013 година, секторът на хотелиерството и ресторантьорството играе изключително важна роля в борбата с младежката безработица и е от съществено значение за заетостта, растежа и състоянието на други сектори. Тези изводи се подкрепят от статистически данни за пазар на труда, които показват, че заетостта в сектора на хотелиерството и ресторантьорството е нараствала с 2,9 на сто на година през периода 2000 - 2010 г., в резултат на което са създадени 2,5 млн. работни места. За сравнение - средното нарастване е било 0,7 на сто.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg