EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европейски монетарен фонд ще спаси еврото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейски монетарен фонд ще спаси еврото

mail13:30 | 26.05.2010прегледи 1353 коментарикоментари 0


Тенденцията по спад на еврото се очертава като дългосрочна и ще продължи докато Европейският съюз създаде собствен монетарен фонд, чрез който да ускори спасяването на затънали в дългове държави, съобщава Bloomberg, позовавайки се на прогноза на японската Mizuho Corporate Bank Ltd.
Спасителният пакет от 750 млрд. евро ($921 млрд.), който беше приет от Европейския съюз на 10 май, предостави време на политиците да започнат да работят в посока на създаване на фонд, който да позволи на държавите да насочат ресурсите си към икономически затруднените си съседи, коментира Дайсуке Каракама, пазарен анализатор в японската банка. Изглежда еврото ще продължи да отслабва и ще достигне $1.10 до края на годината, при условие, че политиците се въздържат от интервенция, до достигне партитет, отбелязва икономистът.
„Подобна криза ще настъпи, освен ако еврозоната не въведе система за лек трансфер на пари от богатите държави към по- бедните,” коментира още Каракама. „Политиците трябва да предприемат конкретни стъпки в посока на финансово единство, за да променят негативната тенденция около еврото,” допълва още експертът.
Европейската единна валута се понижи с 14.2 процентни пункта спрямо долара през тази година. Еврото се търгуваше за $1.2283 тази сутрин в Лондон, след като достигна четиригодишен минимум на 19 май, когато се търгуваше за $1.2144, припомня Bloomberg.
“Европейските чиновници трябва да изберат или да въведат фискално единство, или да напуснат еврозоната,” отбелязва още икономистът на  Mizuho Corporate Bank Ltd. „Под единство се има предвид отделните държави да имат достъп до бюджетите на останалите. Това, разбира се, няма как да стане веднага. Затова очаквам да бъде създаден монетарен фонд като компромис,” допълва още Каракама.
Идеята за създаване на Европейски валутен фонд придоби особена актуалност след настъпилата бюджетна криза в Гърция. За първи път за Европейски валутен фонд спомена в началото на март 2010 г. финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле.
„За вътрешната статика на еврозоната е необходима институция, която да разполага с опита на Международния валутен фонд и със сходни правомощия за действие”, заяви тогава пред немската преса Шойбле.
Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише изрази предварително съгласие с идеята за създаване на европейски аналог на Международния валутен фонд (МВФ).
Идеята за създаване на ЕВФ бе подкрепена от германския канцлер Ангела Меркел. 



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg