EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Европейски банки с печалби в офшорни зони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейски банки с печалби в офшорни зони

mail17:01 | 28.03.2017прегледи 718 коментарикоментари 0


Двайсетте най-големи европейски банки декларират 1/4 от печалбите си в известните като „данъчен рай" зони с предпочитания към Люксембург, Хонконг и Ирландия. Това сочи изследване на британската неправителствена организация Oxfam, цитирано от AFP.

Тези банки „декларират 26% от печалбите си в данъчен рай, или 25 млрд. евро през 2015 г., но само 12% от оборота си и 7% от своите служители", което е „фрапантен пропуск", според Oxfam.

Същите финансови институции декларират също „общо 628 млн. евро (печалби) в данъчни убежища, в които нямат нито един служител".

Тази „злоупотреба с данъчните убежища" може да позволи на банките да „преместват изкуствено печалбите си, за да намалят данъците им, да улеснят избягването на данъци за своите клиенти или да заобиколят своите регламентирани задължения", казват от Oxfam.

Неправителствената организация нарежда сред данъчните убежища държавите, включени в основния списък по въпроса, включително и тези на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Международния валутен фонд (МВФ). Тя добавя и други страни в съответствие с критерии, като например ниска ефективна данъчна ставка.

Авторите на изследването се опират на данни „страна по страна", чието публикуване стана задължително за банките от ЕС за целите на прозрачността.

Тези резултати, „които надхвърлят понякога разбираемото, показват разпространението на проблема за тоталната безнаказаност, който обгръща практиката на най-големите европейски банки в данъчните убежища", коментира Манон Обри, съавтор на доклада.

Люксембург, Ирландия и Хонконг са част от привилегированите сред изследваните държави.

В Ирландия 5 банки - британската RBS, френската Société Générale, италианската UniCredit и испанските Santander и BBVA - „са постигнали рентабилност над 100% и генерират по-големи печалби, отколкото оборот", подчертават от Oxfam.

Според това проучване данъците, които плащат изследваните банки, се вдигат средно с 6% и намаляват с 2% за някои банки. Те са „много под нормалните най-ниски за Европейския съюз 12.5%".

Петте най-големи френски банки BNP Paribas, BPCE, Crédit Agricole, Crédit Mutuel-CIC и Société Générale са обявили „5.5 млрд. приходи в данъчните убежища". Четири от тях присъстват на Каймановите острови, където са реализирали „174 млн. евро печалба, въпреки че там нямат служители".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1972