EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европейски авиокомпании оспорват забраната за полети

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейски авиокомпании оспорват забраната за полети

mail09:27 | 19.04.2010прегледи 794 коментарикоментари 0


Европейски авиокомпании поискаха незабавно да бъде преразгледана забраната над полетите над Европа заради пепелния облак от изригналия вулкан в Исландия, предаде ИТАР-ТАСС.
В декларация Европейската авиационна асоциация, в която членуват 36 големи авиокомпании, заявява, че подкрепя усилията на Европейската комисия, Евроконтрол и правителствата от ЕС за гарантиране на сигурността на полетите. Наред с това асоциацията настоява за незабавно преразглеждане на мерките, приети на европейско равнище.
Призивът бе отправен, след като водещи авиокомпании в Европа извършиха пробни полети със самолети без пътници в европейското въздушно пространство. Тези полети протекоха без проблеми. В декларацията се казва, че най-малко 6,8 милиона пътници са
засегнати от кризата.
Говорител на British Airways съобщи, че при пробния полет вчера с неин самолет Боинг 747 в облаци с вулканична пепел не са възникнали никакви трудности. Боингът излетя от лондонското летище Хийтроу, за да провери въздействието над самолетите на
пепелта, разнасяща се от исландския вулкан. В самолета е имало четирима души, сред които генералният директор на компанията Уили Уолш. Самолетът се приземи в 18.41 ч. в Кардиф след тричасов полет над Атлантическия океан. "Условията бяха отлични.
Самолетът не срещна трудности. Той ще бъде подложен на цялостна техническа проверка в техническия център на British Airways в Кардиф", каза говорителят. Днес резултатите от пробния полет ще бъдат анализирани и ще бъдат направени заключения, посочва АФП.
Експерти прогнозираха преди дни, че загубите на авиопревозвачите може да достигнат до 1 млрд. долара.
Ограниченията над въздушния транспорт в Европа, където около 30 държави затвориха изцяло или частично въздушното си пространство заради облака пепел от вулканично изригване в Исландия, продължават да са основна тема в западния печат.
Европа забрани повечето полети за четвърти пореден ден в неделя заради облака вулканична пепел от Исландия, а все по-отчаяните авиокомпании проведоха пробни полети, за да докажат, че е безопасно да се лети и настояха авиационните  власти да преразгледат забраната за полети, пише в. "Ню Йорк таймс".
Авиокомпаниите се оплакват, че европейските правителства са реагирали прекалено остро на заплахата и че разчитат на непълни данни от компютърни модели вместо на реални тестове за безопасност във въздуха над Европа. Те настояха европейските
авиационни власти незабавно да преразгледат ограниченията над полетите, отбелязва вестникът.
Авиокомпаниите са понесли загуби за най-малко един милиард долара, след като от четвъртък бяха отменени около 63 000 полета, пише в. "Вашингтон пост".
Авиационните власти се безпокоят, че вулканичната пепел може да повреди двигателите на самолетите. Пробни полети на голяма височина, извършени от британски, френски, германски и холандски авиокомпании, показаха обаче, че няма вредни последствия за самолетите от облака вулканична пепел над Европа, пише
британският в. "Гардиън".
"Най-тежкият уикенд в историята на въздушния транспорт", е заглавието по темата на френския в. "Монд".
Исландския вулкан Ейяфятлайокутл не показва признаци на успокояване. Според експерти изригването може да продължи няколко седмици, отбелязва вестникът.
Днес в Брюксел ще има среща чрез видеоконферентна връзка на министрите на транспорта на ЕС. Целта е днес да бъдат възобновени възможно най-много полети в Европа. За това настояват застрашени от фалит авиокомпании, които губят около
200 милиона долара на ден от спрени полети.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4164