EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европейската фондова индустрия и UCITS IV

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейската фондова индустрия и UCITS IV

mail09:40 | 24.02.2011прегледи 975 коментарикоментари 0


В окончателния си вариант настоящата директива на ЕС относно фондовете UCITS IV ще промени трайно рамковите условия на индустрията за управление на активи в Европа. До средата на 2011 г. разпоредбите трябва да бъдат отразени в националните законодателства. Това е предизвикателство за местните компании-доставчици на услуги в сферата на управлението на активи, което изисква вземането на мерки за въвеждането на тази директива, но едновременно с това предлага и многобройни възможности. Клиентите на фондовете ще имат по-голяма прозрачност, по-голям избор и по-добра информация.
UCITS IV (Предприятия за колективно инвестиране в прехвърляеми ценни книжа) изменя съществуващата Директива на ЕС UCITS III и ще доведе до промяна на националните законодателства за инвестиционните дружества към 01 юли 2011 г..
UCITS IV въвежда пет съществени нови момента в сферата на търгуването в други страни-членки, оформянето на продукта и комуникацията с клиентите:
1.Законовият период на изчакване при трансгранично търгуване се намалява до 10 дни.
2.Посредством паспорта на управляващото дружество, ще бъде възможно учредяването на фондове в други страни-членки.
3.Чрез новосъздадените главни захранващи структури (Master-Feeder-Funds) ще бъде възможно обединяването на активите и съблюдаването в по-голяма степен на потребностите на местните инвеститори при структурирането на продукта.
4.Могат да бъдат осъществявани трансгранични сливания на фондове.
5.Хармонизираният в целия ЕС документ „Основна информация за инвеститорите” (ОИИ), насочен към дребните инвеститори, заменя опростения проспект и предоставя по-голяма яснота и прозрачност.
„Поради тези нововъведения ще бъде още по-важно, отколкото досега, да бъдеш конкурентноспособен в сравнение с големите международни играчи от отрасъла, тъй като конкуренцията със сигурност ще се изостри”, убедена е Криста Бернбахер, Директор “Централна и Източна Европа” в Райфайзен Кепитъл Мениджмънт, Виена Поради тази причина Райфайзен Кепитъл Мениджмънт започна да въвежда подготвителни мерки още преди време и възприема предвидената оптимизация на организационната си структура като изпреварващо действие на прилагането на UCITS IV:
Според Бернбахер: «Благодарение на главните захранващи структури става възможно в по-добра степен да приспособим продажбите към местните изисквания и да се възползваме още по-добре от потенциала на развиващите се пазари в Източна Европа, както и да оптимизираме нашето представяне съобразно спецификата на отделните страни." Благоприятните ефекти от бъдещото по-добро сътрудничество на националните надзорни органи на трансгранично ниво, както и от всеобщото повишаване на ефективността и увеличената прозрачност по отношение на конкуренцията, се очаква да доведе до по-ниски разходи и за клиентите.

„Основна информация за инвеститорите” предоставя по-добра информация на дребните инвеститори
В бъдеще, за по-голяма яснота и прозрачност, всяка важна информация за фонда ще бъде предоставяна посредством документа „Основна информация за инвеститорите” (ОИИ), който замества „краткия проспект”. Бернбахер коментира: „Този документ ще бъде хармонизиран по форма и съдържание във всички страни-членки на ЕС и ще бъде предназначен предимно за дребните инвеститори. Поради това, трябва да бъде изготвен на по-достъпен език. За разлика от другите документи, в бъдеще ОИИ трябва да бъде наличен на съответния официален език на страната.” ОИИ е съсредоточен изключително върху съдържанието, което е необходимо за вземане на решение от страна на инвеститора, и трябва да бъде актуализиран ежегодно..

„С UCITS IV бе отбелязано истинско постижение на европейско ниво с оглед рамковите условия за успешния продукт на европейските инвестиционни фондове”, коментира Бернбахер.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg