EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европейската помощ за Хаити пропилявана

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейската помощ за Хаити пропилявана

mail17:00 | 25.09.2014прегледи 1210 коментарикоментари 0


Европейската сметна палата представи доклад, според който подкрепата от ЕС за възстановяване след земетресението в Хаити през 2010 г. е била добре планирана и насочена към основните нужди на страната. Изпълнението на програмите обаче не е било достатъчно ефективно и обвързването между помощта, възстановяването и развитието, са били незадоволителни, пише в документа.
Докато Хаити все още се възстановява от бурите през 2008 г., земетресение с магнитуд от седма степен по скалата на Рихтер разтърсва столицата и околностите на 12 януари 2010 г., и взема много човешки жертви, като причинява масивни разрушения, отбелязва палатата. Приблизително 230 000 души загиват, 300 000 са ранени, около 1,3 милиона души остават без дом в Порт-о-Пренс, а над 500 000 души напускат района на бедствието, за да потърсят убежище в други части на страната.
Незадоволителните санитарни условия, които се влошават драматично след земетресението, водят до избухване на епидемия от холера. Основните нужди са свързани с възстановяването на домовете и градовете, водоснабдяването, канализацията и хигиената, здравеопазването, продоволствената сигурност и образованието. Въпреки мащабното финансово подпомагане и значимите международни усилия за хуманитарна помощ, в края на 2013 г. приблизително 210 000 души все още живеят в палаткови лагери, сочат данните в доклада. В своите усилия да подкрепят възстановяването на страната и да предоставят незабавна помощ, Европейската комисия и другите донори са били изправени пред предизвикателството да управляват тази помощ в сътрудничество със слаби национални органи. ЕК е продължила своята подкрепа за дългосрочното обществено и икономическо развитие на страната. Въпреки това комисията може и следва да прави необходимото за това подкрепата от ЕС в тази област да бъде изпълнявана по по-ефективен начин, пише в доклада.
Източник:БТА

 


Тагове: Хаити, помощ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg