EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европейската борсова паника

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейската борсова паника

mail09:45 | 24.07.2012прегледи 718 коментарикоментари 0


Испанският регулатор на финансовия пазар обяви, че временно забранява късите продажби* на акции, включения във фондовите индекси в Испания заради нестабилността на испанския и европейските пазари, предаде Асошиейтед прес.
Регулаторът уточни, че мярката ще бъде в сила три месеца и отбеляза, че Италия вече е взела същото решение вчера. При късите продължи инвеститорите продават акции, които не притежават, като разчитат, че могат да ги купят отново на по-ниска цена. Инвеститорите търсят печалба като залагат на спад на цените на определени акции. Късите продажби на акции се посочват като причина за срива на пазарите при финансовата криза и няколко европейски регулаторни органа в миналото наложиха временни забрани на тази практика.
Вчера основните индекси на водещите европейски фондови борси се понижиха силно, повличайки в спада си и еврото, на фона на скока на лихвите по държавните облигации на Испания, след новата вълна на безпокойства за испанската икономика и европейската подкрепа за Гърция, предадоха Франс прес и ДПА.
Както споменахме спадът бе толкова силен, че борсите в Милано и Мадрид забраниха късите продажби за определен период. Тази мярка успокои малко ситуацията в Мадрид, където основният индекс по време на сесията се сви с над 5 процента.
При закриването на сесията в Мадрид бе отчетен спад от 1,1 на сто, в Милано - 2,76 на сто, в Париж - 2,89 на сто, във Франкфурт - 3,18 на сто, в Лондон - 2,09 на сто, в Атина - 7,01 на сто, посочва АФП.

Заключителни стойности на основните борсови индекси в Европа (в скоби е посочена промяната в пунктове спрямо нивото им при закриването на предишния работен ден), по информация на ДПА:

Лондон Fin.-Times 5533,87 (- 117,90)
Париж CAC-40 3101,53 (- 92,36)
Цюрих SMI 6180,44 (-
104,37)
Франкфурт DAX-Index 6419,33 (- 210,69)

 *Къса продажба (на английски: short selling) е продажба на нещо, което не притежаваш, с надеждата да го купиш в бъдеще на по-ниска от продажната цена, с което да реализираш печалба.

Например: Лицето А, което очаква цената на акциите Х, които в момента са на цена 10 единици да се понижат ги предлага за къса продажба. Лицето В, което очаква цената на акциите Х да нарасне, може ги закупи. При сетълмент от две седмици лицето А има възможност да изчака и когато цената на акциите падне под 10 единици, да ги закупи за да реализира печалба. Лицето В може да реализира печалба, ако при сетълмента цената на акциите е над 10 единици, като продаде акциите.Късите продажби се подчиняват на строги правила, едно от които е, че преди продажбата трендът на акциите трябва да е възходящ.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg