EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Европейска глоба драстично намали печалбата на Google

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейска глоба драстично намали печалбата на Google

mail17:35 | 26.07.2017прегледи 9477 коментарикоментари 0


Alphabet, компанията майка на Google, е регистрирала печалба от 3,5 млрд. долара на европейския пазар за второто тримесечие, което отчита обаче резки загуби в сравнение със същия период миналата година. Една от причините са санкциите на Европейската комисия.

Технологичният гигант съобщи, че приходите са нараснали с 21% спрямо второто тримесечие на 2016 година, достигайки 26 млрд. долара. Печалбите също щяха да отбележат ръст (6,3 млрд. долара), ако не беше глобата от 2,74 млрд. долара, наложена от Европейската комисия на търсачката Google. Заради нея, печалбата за тримесечието на компанията регистрира спад от 28% спрямо същия период през 2016 г.

Инвеститорите са загрижени за последствията от регулаторните правила в Европа, които вече предизвикаха битка между Google и ЕС. През юни на търсачката бе наложена рекордна глоба. Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер постанови, че Google е злоупотребил с позицията си на пазарен лидер, за да предоставя неправомерно своите търговски услуги. Конкретно, Брюксел обвинява Google, че е приоритизирал Google Shoping в своите резултати, което е нанесло щети на други услуги за съпоставка на цени като TripAdvisor и Expedia

В резултат на Google бе наложена рекордната глоба от 2, 4 млрд. евро. Преди това най-високата наложена санкция за монопол от американска компания принадлежеше на „Интел” и възлизаше на 1,06 млрд. евро.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg