EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европа:Стрес на работното място

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европа:Стрес на работното място

mail09:00 | 03.06.2013прегледи 462 коментарикоментари 0


Половината от работещите в Европа считат, че стресът на работното място е често срещан. Четирима от десет смятат, че на тяхното работно място той не се преодолява удовлетворително. Негарантираната заетост и реорганизирането на работата се смятат за най-честата причина за стреса, свързан с работното място. Липсва достатъчна осведоменост относно програми или политики в помощ на работниците да продължат да работят до пенсионна възраст или след нея, макар че повечето хора подкрепят въвеждането им. Това са основните констатации от третото общоевропейско проучване на общественото мнение, проведено от Ipsos MORI от името на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA).
Стрес, свързан с работното място
Близо половината от служителите в Европа (51%) считат, че стресът, свързан с работното място, е често срещан, като 16% го определят като „много често срещан“, сочи проучването. Повече жени, отколкото мъже твърдят, че стресът, свързан с работното място, се среща често (54% спрямо 49%). Това посочват и работещите на възраст между 18 и 54 години (53%) спрямо тези над 55-годинишна възраст (44%). Възприемането на стреса, свързан с работното място, също варира в различните сектори, като в здравеопазването е силна тенденцията да се твърди, че стресът, свързан с работното място, е най-често срещан (61%, като 21% твърдят, че тези случаи са „често срещани“).
Директорът на EU-OSHA Криста Зедлачек споделя, че „41% от работниците в Европа смятат, че стресът, свързан с тяхното работно място, не се преодолява удовлетворително, а 15% твърдят, че той изобщо не се преодолява“. Отделяме много голямо внимание на справянето с психосоциалните рискове на работното място, като например стреса. Следващата година ще стартираме кампания, наречена „Здравословни работни места. Управление на стреса“. Посланието, което тя ще разпространи сред предприятия от различен мащаб и сектори в Европа е, че психосоциалните рискове могат да се преодоляват по същия логичен и систематичен начин, както и другите проблеми, свързани със здравето и безопасността.“

Съществува връзка между съотношението на служителите, които твърдят, че стресът на тяхното работно място е често срещан и тези, които смятат, че той не се контролира добре. Седем от всеки десет (72%), работещи в Европа, твърдят, че стресът, свързан с работното място, е рядко срещан и казват също, че той се контролира добре; за разлика от тях шест от десет (58%) считат, че той не се контролира добре.
В Европа най-често срещаната причина за стреса на работното място е негарантираната заетост или реорганизирането на работата (72%), следвани от отработените часове или натовареността (66%). Все пак тези две причини заемат най-високо място (с по 69%) сред по-младите служители на възраст между 18 и 34 години. Здравните работници и работниците, заети в сектора за полагане на грижи много по-често посочват като причина за стреса отработените часове/натовареността (77%).
В държави с по-висок размер на публичния дълг работещите е по-вероятно да посочат негарантираната заетост или реорганизацията на работата като предполагаемата причина за стрес, свързан с работното място; 73% от работещите в държави, чиито публичен дълг е повече от 90% от БВП, избират негарантираната заетост или реорганизацията на работата като честа причина за стрес, свързан с работното място в сравнение с 66% от тези държави, чиито публичен дълг е 60% от БВП или по-малко 1.
Шест от десет служители (59%) считат недопустимо поведение като насилие или тормоз за често срещана причина за стреса, свързан с работното място. По-малко служители считат липсата на подкрепа от колеги или висшестоящи (57%), липсата на яснота относно ролите и отговорностите (52%) или ограничената възможност за управление на моделите на работа (46%) за често срещани причини за стреса на работното място.
 


Тагове: работа, стрес
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165