EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европа: Спрете разхищението на храни!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европа: Спрете разхищението на храни!

mail15:20 | 20.01.2012прегледи 606 коментарикоментари 0


Като начин за справяне с кризата в световен мащаб Европейският парламент остро постави въпроса с разхищението на храни. Това каза днес пред журналисти в Берлин министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, след като откри българския щанд на "Зелена седмица 2012", информира БТА.
Най-престижното аграрно изложение събра 70 министри на земеделието от цял свят на дискусия по темата. В този смисъл форумът е приветствал инициативата на България за създаването на хранителна банка, която чака разрешение от финансовото министерство, припомни Найденов. "Ако от едната страна е въпросът за качеството на храните, то тяхното похабяване е другата страна на медала", коментира той.
Сред българските продукти с положително търговско салдо за страните от ЕС Найденов посочи житните култури, чиито износ миналата година е нараснал три пъти. Увеличени от четири - пет пъти има и при експорта на плодове и зеленчуци, също на годишна основа. Като цяло 74 % от износа на земеделска продукция от България са за ЕС, обобщи Найденов. По този повод у нас се обсъждат мерки, свързани с подобряването на условията за първична преработка на тази продукция като охлаждане, замразяване и други, както и за възраждане на консервната ни промишленост.
Заместник-министър Светлана Боянова уточни, че миналата година специално заради производството на плодове и зеленчуци са прехвърлени целево средства от една мярка по Програмата за развитие на селските райони към друга в размер на 27 млн. евро. Идеята е стимулиране на производството, а интересът към подобни инвестиции расте, каза Боянова.
На въпроса на БТА дали е оптимист за това, че България ще достигне тавана на плащанията в земеделието през 2014 г. вместо 2016 година, министър Найденов каза, че не трябва да се отказваме, а да се борим за тази кауза. "Дори да не достигнем крайния успех, ние трябва да покажем и на Европейската комисия,
и на партньорите си от ЕС, че защитаваме своите интереси". Според земеделския министър подкрепата на Германия не е достатъчна това да стане, но е много важна, защото е най-голямата страна в Евросъюза. За Шенген, например, проблемът ни дойде от Холандия и нищо чудно и по този въпрос някоя такава страна да каже "не", коментира той. Става въпрос за 26 млн. евро и си струва да опитаме, още повече, че с комисаря по земеделие Дачиан Чолош имаме много добър диалог и изградено доверие", заяви Найденов.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg