EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европа силно зависима от петрола на Либия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европа силно зависима от петрола на Либия

mail10:20 | 23.02.2011прегледи 1230 коментарикоментари 0


Либийският петрол представлява над 20 процента от вноса на черно злато в Ирландия, Италия и Австрия и значителен дял от доставките за Швейцария, Гърция и Испания, по данни на Международната агенция за енергия (МАЕ), цитирани от Франс прес.
Либия произвежда 1,69 милиона барела петрол дневно, като от тях изнася 1,49 милиона барела на ден (85 процента), главно за Европа.
Ето страните, които зависят най-много от либийския петрол:

Страни (ОИСР + Китай) дял на либийския петрол от вноса на суров петрол:


• Ирландия 23,3 процента

• Италия 22,0 процента

• Австрия 21,2 процента

• Швейцария 18,7 процента

• Франция 15,7 процента

• Гърция 14,6 процента

• Испания 12,1 процента

• Португалия 11,1 процента

• Великобритания 8,5 процента

• Германия 7,7 процента

• Китай 3 процента

• Австралия 2,3 процента

• Холандия 2,3 процента

• САЩ 0,5 процента


Либия изнася освен това 52 000 барела на ден рафинирани продукти за Италия или 21,4 процента от рафинираните продукти, внасяни на полуострова.
Освен това либийският природен газ през първите 11 месеца на 2010 година е бил 13 на сто от вноса на природен газ в Италия и 1,5 на сто от вноса в Европа, по данни на МАЕ.
Покачването на цената на петрола е много голямо предизвикателство за въздухоплаването и може да създаде трудности за авиокомпаниите тази година, която се очертаваше като печеливша, предупреди директорът на Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA) Джовани Бизиняни, цитиран от Франс прес.
Цените на суровия петрол скочиха силно през последните дни заради насилието в арабския свят на фона на опасенията за доставките на газ и петролни продукти.
Котировките на петрола достигнаха максимални стойности от 2008 година, най-вече заради ескалацията на кървавото насилие в Либия - един от основните производители на черно злато в Африка.
"При цена от 104 долара за барел, това прави разходи от 32 милиарда долара за въздушния сектор", изтъкна Бизиняни на конференция в Токио.
Цената на петрола дори надвишава този праг, отбелязва АФП. В Лондон сортът Брент от Северно море достигна 108,57 долара вчера сутринта - най-висока стойност от септември 2008 година.
"Част от оскъпяването ще се покрие от надбавките върху цените на билетите, но това зависи от търговските решения. Това представлява тежест за компаниите", подчерта Бизиняни.
Според него положението в сектора се намира под двойна заплаха, тъй като ефектите не са свързани единствено с покачването на цените на горивото, но и с ефекта върху пазара, по-специално за европейските компании, имайки предвид значението на близкоизточната зона.
В същото време директорът на МАВТ приветства засиленото търсене в Азия.
"Този регион се променя бързо и центърът на тежестта се премества от Европа към азиатските страни", посочи той, отбелязвайки, че Азиатско-Тихоокеанският регион е бил най-доходоносният през 2010 година, изпреварвайки северноамериканския пазар.
Днес за пореден ден котировките на петрола се повишиха и в азиатската търговия на фона на продължаващите опасения на инвеститорите, че обстановката в Либия може да наруши петролните доставки, предаде Асошиейтед прес.
Американският лек суров петрол с доставка през април днес в сутрешната азиатска електронна сесия на Нюйоркската търговска борса поскъпна с 30 цента до 95,72 долара за барел - поредната най-висока стойност от октомври 2008 година. Вчера в Ню Йорк
цените на същите контракти скочиха с цели 5,71 долара до 95,42 долара за барел.
В Лондон сортът Брент с доставка през април днес поскъпна със 72 цента до 106,50 долара за барел.
"Продължаващите протести (в Близкия изток) биха могли да инжектират голяма доза несигурност на петролния пазар в средносрочен план", коментира Чън Син И, анализатор в Barclays Capital, цитиран от Франс прес.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg