EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Европа се стреми към рециклирана икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европа се стреми към рециклирана икономика

mail15:30 | 04.07.2014прегледи 1006 коментарикоментари 0


ЕК прие предложения, които предвиждат Европа да стане в по-голяма степен кръгова икономика и да се увеличи рециклирането на отпадъци в страните от ЕС, посочва самата ЕК в съобщение.
Постигането на новите цели за отпадъците ще доведе до създаване на 580 000 работни места, като в същото време Европа ще стане по-конкурентоспособна и ще се намали търсенето на скъпи и оскъдни ресурси. Предложенията също така целят намаляване на въздействието върху околната среда и на емисиите на парникови газове. В плановете се предвижда до 2030 г. Европа да рециклира 70% от битовите отпадъци и 80% от отпадъците от опаковки, както и забрана за погребването на подлежащи на рециклиране отпадъци в депа за отпадъци от 2025 година, се допълва в комюникето на ЕК.
Включена е и цел за намаляване на морските отпадъци, както и цели за намаляване на хранителните отпадъци. Прегледът, целящ повишаване на целите в областта на отпадъците в съществуващите директиви, е част от амбициозен план за фундаментален преход от линейна към по-кръгова икономика. Новата визия е за един различен икономически модел в сравнение със сегашния, при който се добиват суровини, които се използват веднъж и се изхвърлят. В кръговата икономика повторното използване, поправянето и рециклирането стават норма, а отпадъците остават в миналото. По-ефективното, по-дългото и повторното използване на ресурсите ще доведе и до повишаване на конкурентоспособността на ЕС в световен мащаб. Този подход е изложен в съобщение, в което се обяснява как иновациите на пазарите за рециклирани материали, новите бизнес модели, екопроектирането и промишлената симбиоза могат да ни помогнат дапреминем към икономика и общество без отпадъци, се отбелязва в съобщението на ЕК.
Европейският комисар по въпросите на околната среда Янез Поточник заяви: "Ние живее в линейни икономически системи, наследени от XIX век, в света на ХХI век - свят на бързо развиващи се икономики, милиони нови потребители от средната класа и взаимосвързани пазари. Ако искаме да бъдем конкурентоспособни, трябва да извлечем максимума от нашите ресурси, а това означава да ги рециклираме и да ги използваме отново, а не да ги погребваме в депа за отпадъци. Преминаването
към кръгова икономика не само е възможно, то е и изгодно, но няма да стане факт без подходящи политики. Целите за 2030 година, които ние предлагаме, налагат днес да вземем мерки за ускоряване на прехода към кръгова икономика и да използваме предлаганите от нея възможности за бизнеса и заетостта".
Европейският комисар по въпросите на научните изследвания и иновации Мойра Гейгън-Куин заяви: "Научните изследвания и иновациите са ключът към успех на кръговата икономика, затова днес предлагаме съгласуван подход. Освен че предоставя подкрепяща регулаторна рамка, нашата нова програма "Хоризонт 2020" ще осигури и необходимото ноу-хау за създаване на ресурсно ефективна, екологосъобразна и конкурентоспособна нисковъглеродна икономика в ЕС", се допълва в съобщението.
В него се посочва как по-ефективното използване на ресурсите ще доведе до възникване на нови възможности за растеж и заетост. Повишената ефективност ще се дължи на новаторски дизайн, по-добре работещи и по-трайни продукти, подобрени производствени процеси, ориентирани към бъдещето бизнес модели и технологии за превръщане на отпадъците в ресурси. Пакетът, придружаващ съобщението, има за цел създаване на рамка, която да помогне за превръщането на кръговата икономика в реалност, с по-взаимосвързани политики, разумно регулиране и активна подкрепа от научните изследвания и иновациите. Това ще доведе до освобождаване на инвестиции и привличане на финансиране, като в същото време се стимулира силно участие на бизнеса и на потребителите.
В пакета също така се предлага производителността на ресурсите да бъде измервана на базата на съотношението БВП/потребление на суровини и да се обмисли повишаването с 30 на сто до 2030 г. да бъде определено евентуално за водеща цел при предстоящия преглед на стратегията "Европа 2020".


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4114