EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европа се готви за среща

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европа се готви за среща

mail10:40 | 08.12.2011прегледи 587 коментарикоментари 0


Министър-председателят Бойко Борисов ще участва във вечерята, давана за лидерите от ЕС от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой в Брюксел. Срещата е в навечерието на започващия утре последен за годината редовен Европейски съвет. Основната тема на заседанието утре ще бъдат решенията, свързани с икономическата криза. Държавните и правителствените ръководители от ЕС ще обсъдят и предложения за промени в договорите на Общността, с които да бъде гарантирана допълнителна икономическа стабилност в Европа. Програмата на утрешния Съвет предвижда също ново обсъждане на въпроса с приемането на България и Румъния в Шенген.
Германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Никола Саркози и президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги ще се срещнат утре в Брюксел преди началото на срещата на върха на Европейския съюз. В срещата им ще участват и президентът на ЕС Херман ван Ромпой, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, предаде AFP. Срещата ще се състои преди вечерята на държавните и правителствени ръководители от ЕС, с която ще започне двудневната среща на върха. Тя наподобява по формат спонтанната среща на същите ръководители във Франкфурт при прощалното парти на бившия шеф на ЕЦБ Жан-Клод Трише с участието на управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард. За разлика от предишните срещи на върха, този път няма да има отделна среща на ръководителите на страните от еврозоната. На форума обаче ще бъде представено френско-германското предложение за нов европейски договор. Саркози и Ангела Меркел описват днес подробно обявените в понеделник френско-германски предложения за европейско икономическо управление в писмо до президента на ЕС Харман ван Ромпой, съобщи френското президентство. "Трябва да консолидираме значително основите на Европейския икономически съюз", пишат двамата ръководители на Ван Ромпой, който също ще представи своите предложения за реформи на 27-те. "До единната европейска валута е нужен солиден икономически стълб, основаващ ще на засилено управление за осигуряване на бюджетната дисциплина, както и на по-силен растеж и по-голяма конкурентоспособност", изтъкват Меркел и Саркози, като предлагат "в договорите да бъдат вписани нови правила и нови ангажименти". Париж и Берлин биха желали целият ЕС да се присъедини към плана им, както вече заявиха двамата ръководители в понеделник, но в случай на отказ на някой от 27-те те посочват, че държавите, въвели еврото, би трябвало да тръгнат по този път.
Френско-германският компромис предвижда основно засилване на бюджетната дисциплина с приемането на "златно правило" за бюджетна стабилност от всички страни и почти автоматични санкции в случай на прехвърляне на прага на разрешения дефицит (3% от БВП), както и механизми за финансова солидарност със страни, изпитващи затруднения.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg