EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европа ликува! Англия все още е в рецесия-защо?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европа ликува! Англия все още е в рецесия-защо?

mail17:00 | 13.11.2009прегледи 1628 коментарикоментари 0


Еврозоната официално излезе от рецесията, като сложи край на икономическото свиване започнало през второто тримесечие на 2008 г. това съобщава BBC. Франция и Германия продължиха напред, като регистрират ръст и поведоха и останалите страни, използващи еврото към изход от рецесията.
Освен двете най-влиятелните страни на Стария континент, САЩ, Япония, Италия, дори Словакия излязоха от рецесията.
Великобритания обаче все още е затънала в най-лошия икономически спад от Втората световна война насам. Предишните правителства на страната могат да се похвалят с устойчивостта на икономиката и способността да се адаптират лесно по време на трудни времена.
Е, ако  това е така, защо сега всички останали излизат от рецесията преди Великобритания, се пита BBC.
Има ли огромни разлики между икономиките?
Великобритания наравно със САЩ бяха точно в сърцевината на кризата, която доведе до крах на световната икономика.  Финансовият сектор в Англия е много по-голям от този в ЕС, затова и когато започна кредитния крах, влиянието му за страната бе много по-сериозно.
Германия и Франция също срещнаха трудности в банковата си система, но за разлика от Великобритания не се наложи държавата да навлезе с такъв голям обхват в сектора.
Има и други разлики. Германия е производственото сърце на Европа. Тя разчита на ръста на износа на гориво. Затова и големият проблем за държавата бе огромното понижение в световната търговия, което и Световната търговска организация предвиди и обяви, че то ще е 10 на сто през тази година. Това доведе до сериозно свиване на икономиката в Германия. През първите три месеца на годината, докато във Великобритания спадът бе с 4.9% на годишна база, в Германия той достигна 6.7%.
Така от височината на бума до дълбочината на рецесията, спадът в продукцията в Германия бе много по-голям от този в Англия. Но когато световната икономика започна да се възстановява, немските фирми  възстановиха производството си и възвърнаха нивото на своята продукция. Те също са отговорни и за пика на вътрешното търсене, като всяка от тях е допринесла за ръста му.
Междувременно финансовия сектор също започна да се възстановява. Малцина обаче се надяват той в скоро време да се върне на активните си нива от преди кризата, така че това ще окаже траен негативен ефект върху Обединеното кралство.
Възниква въпросът дали всички пари, които правителството във Великобритания е изхарчило за възстановяване на икономиката, са били загуба.

Според данни на МВФ, фискалните мерки на Великобритания, особено намаляването на ДДС,  носят 1.6%  от производителността на страната тази година. То обаче ще спадне до нула през следващата година, когато бъдат прекратени намаленията на данък добавена стойност.
Германия също осигури 1.6% от БВП, но се очаква за следващата година то да е 2%. Франция е по-скромна в това отношение, като за двете години данните са за по 0.7%.
Великобритания може и да се радва на начално фискално тласкане. Но за разлика от нея стимулирането в Германия и Франция няма да продължи през 2010г.  Двете държави вече се радват т.нар. от икономистите автоматично стабилизиране. Техните социални системи са много по-щедри от тази във Великобритания и това подкрепя много повече техните потребители. Това е и една от причините, поради които те отказват да последват Великобритания в поемане на още мерки за стимулиране на икономиката.
В Германия обаче има сектор, който се нуждае от директна правителствена намеса и  автомобилостроенето.
Великобритания обаче даде огромна сума, за да спаси банките си. Без да се включват допълнителните парите за Royal Bank of Scotland , Lloyds Banking Group, както и 200  млрд. стерлинга, които Bank of England наля в икономиката, те възлизат на £ 1.5 трилиона. Сума, която е по-голяма изхарченото от  Г20.

Друг фундаментален проблем в Обединеното кралство е, че хората тук имат много повече кредити, отколкото другите европейци. Това означава, че потребителите в страната няма да успеят да сложат край на рецесията. Докато в Германия и Франция вече берат плодовете от възстановяването на вътрешното търсене.  Затова и от Централната банка в Англия предвиждат възстановяването да започне 2011г.

Икономистите отбелязват, че ръстът в еврозоната е по-слаб от очакванията. Безработицата все още е на високо ниво, особено на Запад. Така че възстановяването все още е много крехко.
Освен това темповете, с които се възстановяват Германия и Франция са добра новина за Великобритания, тъй като те остават най-важните й търговски партньори.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg