EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европа има пари за всички

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европа има пари за всички

mail11:34 | 25.11.2010прегледи 600 коментарикоментари 0


Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) е достатъчно голям, за да стигне за всички, заяви в интервю за германския в. "Билд" ръководителят на фонда Клаус Реглинг, цитиран от Франс прес.
"Факт е, че единствено Ирландия е поискала помощ. Но лихвите растат и за други страни по периферията на Европа.
Проблемите навсякъде са различни: на едно място прекалено развит банков сектор, на друго - прекалено слаб икономически растеж.
Но спасителният фонд ще бъде достатъчно голям за всички", посочи Реглинг. Той обаче подчерта, че не вярва в никакъв случай да има заплаха за Франция и Италия.
След като Ирландия се реши да поиска помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ), за да заздрави финансовото си положение, пазарите вече започнаха да изразяват предположения за съдбата на Португалия и Испания, а това се отразява на лихвите по държавните облигации на тези страни, които нарастват.
Председателят на временния спасителен фонд, създаден през пролетта след гръцката криза, добави, че според него опасността от разпадане на еврозоната е нулева.
"Немислимо е еврото да се провали", подчерта Реглинг. В същото време той изтъкна, че не би било правилно да се възприема Германия - най-големият вносител за европейските помощи - като "ковчежник" на цялата еврозона.
"Става въпрос за гаранции, а не в действителност за пари в брой. Никой не взима каквото и да било от германския данъкоплатец. Тъкмо обратното, твърде вероятно е Германия да извлече големи печалби от участието си в спасителния фонд. Само за Гърция сумата ще достигне до 600 милиона евро, защото гърците ще имат да плащат нещо като лихва за помощта", заяви Реглинг.
Берлин непрестанно изтъква голямото си участие в спасяването на изпаднали в затруднение страни, за да бъде прието настояването му в бъдеще да бъдат накарани частните инвеститори да участват в подкрепа на европейски страни, отбелязва АФП.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg