EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европа затяга изискванията за банковия капитал

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европа затяга изискванията за банковия капитал

mail17:45 | 11.09.2010прегледи 1103 коментарикоментари 0


Заради увеличаване на изискванията към банките на  Deutsche Bank може да й се наложи да привлече капитал от 9 млрд. евро, съобщава Reuters, позовавайки се на анонимен източник.
Новите нормативни изисквания, които предстои да бъдат обсъждани на заседание на Базелския комитет, изненадващо се появиха на страниците на немското издание Die Zeit, съобщи в. Ведомости. Капиталът от първо ниво предстои да се увеличи от 4 на 9 %, вместо очакваните 6 %. Една трета от тези 9 % ще формират „резервен буфер”, въпреки че до този момент се говореше, че процентите ще бъдат 2. Минималните изисквания за капитала на акционерите и неразпределената печалба (базовия капитал от първо ниво) се повишава с 2,5 пъти, достигайки 5 %.
По данни на WSJ, обикновените акции в капитала на банките трябва да формират около 4,5 - 5,5% от активите. При благоприятни икономически обстоятелства банките ще трябва да увеличат този капитал с още 2 - 2.5 процентни пункта, които да използват по време на евентуална криза.
По данни на Асоциацията на немските банки, десет от най- големите кредитни организации ще се наложи да търсят допълнително 105 млрд. евро капитал, ако новите базелски стандарти влязат в сила.
Според руски анализатори най- голям риск за придържане към правилата има около европейските банки. В граничната зона на „капиталовата адекватност” са европейските банки HSBC, Intesa Sanpaolo, Unicredit, Commerzbank, Deutsche Bank, Credit Agricole. Сред американските банки в тази граница са Wells Fargo и Bank of America. Японските банки ще се наложи да привличат допълнителен капитал, уточняват от в. Ведомости.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg