EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Европа & Тръмп

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европа & Тръмп

mail08:30 | 13.11.2016прегледи 2877 коментарикоментари 0


сп. Der Spiegel

Доналд Тръмп в Белия дом, Владимир Путин в Кремъл, Реджеп Тайип Ердоган в Анкара и десни популисти в редица европейски страни: лидерите на ЕС са изправени пред заплахата да се разделят с традиционни партньори - при това в разгара на историческа криза на Общността.

Ситуацията на Стария континент наподобява това, което американците наричат "перфектната буря". Няколко събития, които нямат нищо общо помежду си, се обединяват и развиват с опустошително динамика:

Руският президент Владимир Путин използва насилие и агресивна пропаганда за експанзионизма си;
Управлението на Реджеп Тайип Ердоган тласка Турция към диктатура;
Популисти издърпаха Великобритания от ЕС, а Полша и Унгария може би вървят по същия път.

И сега за капак Доналд Тръмп.

В първите дни след президентските избори в САЩ в Европа надделява смесица от недоверие и отчаяние, оскъдно прикрита с поздравителни адреси към Вашингтон. Канцлерът на Германия Ангела Меркел предложи сътрудничеството на новоизбрания американски държавен глава, дори и с резерви относно зачитането на основните ценности, които двете страни споделят. Един германски правителствен лидер призова новоизбрания президент на САЩ да зачита свободата, демокрацията, върховенството на закона и човешкото достойнство. До този момент подобна ситуация бе нечувана.
Но в момента едва ли нещо в отношенията на Европа със САЩ и други ключови страни изглеждат нормално.
Настоящите събития в Турция с или без Тръмп вероятно са проблем номер едно в ЕС. По ирония на съдбата, страната, която играе ключова роля в сигурността на Европа на фона на гражданската война в Сирия, заплашва да тръгне по пътя на диктатурата. Преговорите за присъединяване към ЕС са изправени пред катастрофа, а пактът за бежанците заплашва да се разпадне. Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган се разбира чудесно с държавния глава на Русия Владимир Путин и дори иска да се договори с него за система за противоракетна отбрана.
С Тръмп начело на САЩ изглежда, че в Белия дом влиза фен на Путин. Новоизбраният американски президент похвали многократно кремълския автократ като силен лидер и се опита да разобличи съмненията, че Москва се меси в предизборна кампания в страната, въпреки че американските тайни служби бяха убедени в това. Ексцентричният милиардер се кани и да поиска от европейските партньори в НАТО да бръкнат в касата за военна защита, и дори постави под въпрос ангажираността на страната си по ключови проблеми, като например страховете в Източна Европа от руска агресия.

Доналд Тръмп, обединител на Европа?

Ако европейските политици виждат нещо положително в избирането на Доналд Тръмп за президент, то е следното: нюйоркският магнат може да допринесе за обединението на Европа, макар и неволно. Защото проблемът не се крие само в това, което Тръмп е казал по време на предизборната кампания, а в това, което не е казал. Досега бъдещият президент на САЩ не е представил нищо, което би могло да се определи като последователна външна програма.
"Сред съюзниците на САЩ се разпространява страх", подчерта политологът Джеймс Голдгайър. "И някои ще направят нещо по въпроса". Заплашените от Русия държави в Източна Европа вероятно не могат да си позволят да чакат Тръмп да представи точни планове. В кампанията си бизнесменът винаги подчертаваше колко хубаво щеше да бъде, ако имаше повече "непредсказуемост" във външната политика и сигурността.

"Американският чадър над Европа се отдалечи завинаги"

"Йосиф Сталин е първият обединител в Европа", заяви Елмар Брок (ХДС), председател на комисията по външни работи на парламента на ЕС. "Тръмп има, в известен смисъл, шанса да бъде втори".
Разбира се, Тръмп не може да се сравни с масов убиец като Сталин. "Но страхът може да доведе до споразумение, и в този случай това е страхът, че Америка вече не е там", обяснява германският политик.
За председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ситуацията изглежда вече ясна. Американците "няма да гарантират в дългосрочен план сигурността на европейците", заяви Юнкер в сряда вечер в реч за Европа, изнесена в Берлин. "Вече трябва сами да правим това", подчерта люксембургският политик.
Бившият американски посланик във ФРГ Джон Корнблум представи ситуацията още по-описателно във вестникарска статия с думите: "Американският чадър над Европа се отдалечи завинаги. Ключовите избори бележат края на следвоенния свят".
Юнкер сега призовава за "ново начало по отношение на защитата на ЕС и за целта за създаване на европейска армия". Брок пък настоява за бързо прилагане на френско-германските предложения за изграждане на отбрана на Съюза. Дори ако Тръмп не реализира всичко, обявено по време на предизборната му кампания, "Германия и Европа вече не трябва да разчитат както обикновено на трансатлантическото партньорство, а трябва да поемат сами отговорността за западните ценности", убеден е Брок.

Страх от възход на популистите

Това би било достатъчно основателна причина, за да не може ЕС да бъде в добра форма. Въпреки това, с Великобритания, Съюзът ще загуби втората най-голяма икономика сред редиците си и партньор сред постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН. Икономическо развитие продължава да бъде нестабилно, като същевременно във Франция, Холандия, Австрия и Германия, десните популисти са във възход.
В Брюксел вече витаят страхове, че това, което се случи в САЩ, може да се пренесе в Европа. През 2017 г. в общо 12 държави ще бъдат проведени избори, в това число и в ключовите Германия и Франция. Фрауке Петри - канцлер, а Марин Льо Пен - президент. Невъобразимо опасна ситуация, която едва ли някой може да си представи. Неотдавна обаче никой не можеше да си представи и как Доналд Тръмп влиза в Белия дом.
Гневът на много гласоподаватели подхвърли Тръмп във властта, а това може да се случи и в Европа. Но въпросът как да се противодейства, за да се предотврати това, обикновено предизвиква недоумение.

превод: агенция Фокус


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4083