EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврооблигации за 1 млрд евро, да не се пипа резерва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврооблигации за 1 млрд евро, да не се пипа резерва

mail17:31 | 12.05.2010прегледи 613 коментарикоментари 0


Петя Йорданова, Mediapool.bg
Правителството да емитира облигации на европейския свободен пазар за около 1 млрд. евро и да не пипа повече фискалния резерв, препоръчаха от Синята коалиция в сряда.
Обръщаме внимание на огромния риск, който крие неизпълнение на намерението да се съкратят бюджетните разходи допълнително с 900 млн. лв, заяви на пресконференция лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов. Никога текущите разходи не са били съкращавани толкова драстично и този показател може да не бъде постигнат, предупреди той.
Синята коалиция прогнозира превишаване на бюджетния дефицит, който може да достигне 5% на касова основа.
Като първа стъпка сините предлагат емитиране на еврооблигации след сондиране с техни евентуални български купувачи. След това да бъде проведена актуализацията на бюджета в края на тази сесия на НС като се отчетат реалните последици от кризата и въздействието й върху бюджета. Накрая, заяви Костов, трябва да се направят стъпки за подготовка за сключване на споразумение с МВФ.
Такова споразумение е абсолютно необходимо предвид нежеланието или неспособността на министрите от кабинета да започнат да осъществяват необходимите реформи, което ще има за резултат този превишен бюджетен дефицит, коментира още Костов.
Бързият влак идва срещу страната и трябва да се реагира навреме, предупреди той.
Бившият премиер и финансов министър разясни още, че фискалният резерв има неприкосновена част (около 4 млрд. лв.), която не дава възможност да бъде използвано повече от това, което вече е използвано. Оперативната част в момента, според данните на коалицията, е около 2 млрд. лв и ще се окаже недостатъчна за покриване на дефицит от 5 процента.
Според съпредседателя на Синята коалиция и лидер на СДС Мартин Димитров кабинетът е на път да "изяде" фискалния резерв и така страната да остане без буфер, без защита. Той предлага две стъпки - съкращаване на всички възможни разходи и структури, и на второ място - разсрочване на плащания, които не са спешни.
Накратко ситуацията е следната - икономиката се движи нагоре, а бюджетът отива надолу, т.е. проблемите на бюджета могат да се превърнат или вече са причина България да не излиза от кризата, посочи Мартин Димитров. Наближава моментът, в който след като правителството не може да направи реформи, да дойде някой отвън - МВФ, с пакет от мерки, които да бъдат приети, прогнозира лидерът на СДС. Освен това, високият бюджетен дефицит ще доведе до няколко сигурни неща: на първо място ще бъдем глобени от ЕК, тази опасност става все по-реална и на второ, перспективата за приемане на еврото става все по-трудна и по-далечна. Накрая ще се повишат лихвените проценти за домакинствата и за фирмите в България, особено ако бъде “пипан” фискалният резерв, каза Димитров.
Повод за това негово мнение стана влезлият в сила на 12 май Закон за потребителския кредит. Там е разрешено банките сами да определят формулата за плаващите лихви по кредитите. Мартин Димитров предупреди, че когато банките разберат, че ще се налагат допълнителни ограничения, както беше предложено от специалисти през седмицата, банките ще вдигнат предварително лихвите, за да се застраховат.

Лихвените проценти могат да бъдат намалени с възприемане на еврото или намаляване на минималните задължителни резерви на БНБ, обясни още Димитров.
Според него обаче голям риск за високите лихви е, ако правителството похарчи 2 млрд. лв. от фискалния резерв. Това ще намали кредитния рейтинг на страната и ще оскъпи финансовия ресурс, който банките ще вземат от международните институции, каза Мартин Димитров.
От икономическата комисия ще настояват методологията за изчисляване на лихвите да бъде публикуван и на Интернет сайта на банката. По закон сега тя е описана само в договора с клиента.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg