EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврокомисарите с огромни финални възнаграждения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврокомисарите с огромни финални възнаграждения

mail09:51 | 30.11.2009прегледи 448 коментарикоментари 0


Всеки отиващ си еврокомисар получава 1 месечна заплата плюс между 40% и 65% от заплатата в продължение на три години. Процентът зависи от това колко време той е работил за ЕК, съобщи БНТ. С други думи приблизително 360 хил. евро е финалното възнаграждение, което вече е уточнено между държавите-членки, като е използвана системата, съществуваща в международните организации.
Базовата заплата на един еврокомисар е около 19 900 евро, без различни бонуси за преместването в Брюксел и пътни разходи. Когато един комисар се разделя с Комисията му се полагат допълнителни суми – най-дълго служилите в сегашната Комисия – шведката Уолстрьом и германецът Ферхойген, ще получат близо по 490 хиляди евро. Те включват една заплата от 19 900 евро плюс 65% от тази заплата, но в продължение на следващите 3 години. Меглена Кунева, която има близо 3 години стаж, ще има право на около 360 хиляди евро.
ЕК аргументира това свое решение с факта, че всеки напуснал Брюксел комисар няма право в продължение на няколко години да заема пост в частния сектор в ресора, в който е работил в интерес на евросъюза. Целта е да се избегне конфликтът на интереси.
Когато бившият вече комисар си намери нова работа нещата се променят – ако новата му заплата общо за 3 години е 200 хиляди евро, а от Комисията му се полагат 360 хиляди, Брюксел плаща само разликата, т.е. 160 хиляди евро. И въпреки тези аргументи, на фона на финансовата криза, сумите са огромни. Още по-абсурдно те изглеждат в случая с полския комисар Павел Самецки, напускащ Комисията след само 6 месеца служба и въпреки всичко на него му се полага компенсация не по-малка от 350 хиляди евро.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg