EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврокомисар: Българите допринасят за растежа на Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврокомисар: Българите допринасят за растежа на Германия

mail13:30 | 11.10.2013прегледи 588 коментарикоментари 0


Румънците и българите допринасят съществено за икономическия растеж на Германия, заяви еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и интеграцията Ласло Андор в интервю за
германското списание "Шпигел", цитирано от румънската телевизия Антена 3. Румънците и българите имат съществен принос за икономическия растеж на Германия, а премахването на ограниченията на трудовия пазар от 1 януари 2014 г. не представляват "никаква заплаха", увери европейският представител. "Напротив, икономиката на Германия е в растеж, има много незаети работни места и тук идват най-вече млади хора. Затова виждам само предимства и за двете страни", посочи Андор.

Мнозинството от румънците и българите, намиращи се в Германия, "работят, имат важен принос за икономическия растеж, плащат такси и социални осигуровки", добави еврокомисарят. Той отхвърли твърденията на германския вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих, според когото "всеки, който идва в Германия, за да получава социални помощи, трябва да бъде връщан обратно". "Не е работа на министъра на вътрешните работи да се занимава с такива проблеми. С тях се занимава министърът на труда. И ако румънците и българите не намерят работно място в Германия и прибегнат до социални помощи, те имат право да останат само три месеца. Това е европейско правило, няма нужда от предупреждения в този смисъл", подчерта Андор. По отношение на опасенията на някои кметове на германски градове от възникване на социални проблеми заради новодошлите и липсата на средства, еврокомисарят призова за солидарност и обеща помощ от ЕС. "Призовавам за солидарност в Германия. Градовете, намиращи се под натиск, трябва да бъдат подкрепени (...) И Брюксел може да помогне. Имаме много структурни фондове", посочи европейският представител. На въпрос колко румънци и българи може да дойдат в Германия догодина, Андор заяви, че броят им може да достигне около 72 000 души, с 1000 повече отколкото през 2012 г. Австрия, Германия, Холандия, Белгия, Люксембург, Франция, Малта и Великобритания все още налагат ограничения на пазара на труда за румънците и българите. През декември 2012 г. Европейската комисия се съгласи Испания повторно да въведе трудовите ограничения за румънски работници заради икономическата и финансова криза. Ограниченията ще бъдат премахнати от всички членки на ЕС на 1 януари 2014 г., напомня телевизия Антена 3.
Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че страната й се нуждае от квалифицирана работна ръка от чужбина, предаде Асошиейтед прес. В седмичното си обръщение към нацията Меркел пояснява, че така ще се покрие недостигът от квалифицирани кадри, който е заплаха за конкурентоспособността на германската икономика. Същевременно тя подчертава, че имигрантите трябва да бъдат от държави от Европейския съюз. Германия е обвинявана, че се възползва от високите нива на безработица в други страни от ЕС, за да привлича квалифицирани кадри. Наскоро Берлин въведе системата "синя карта" за привличането на специалисти извън ЕС, но тя имаше ограничен успех. През миналата година от системата "синя карта" са се възползвали под 2600 души, посочва АР. Експерти, цитирани от агенцията, твърдят, че германската икономика се нуждае от квалифицирани инженери, лекари и болногледачи поради това, че нейното население застарява и намалява.  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg