EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Еврозоната отряза Гърция&Тя не плати на МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозоната отряза Гърция&Тя не плати на МВФ

mail07:57 | 01.07.2015прегледи 2462 коментарикоментари 0


Гърция не успя да извърши до сряда 01:00 часа, плащане по своя дълг към Международния валутен фонд /МВФ/. Балканската страна не преведе 1,5 милиарда евро, дължими към МВФ, обяви институцията, базирана във Вашингтон, САЩ. Атина стана първата развита страна, която натрупва просрочено задължение към МВФ и вече не разполага с достъп до финансовите ресурси на институцията, която от своя страна би се сблъскала с най-големия фалит в историята си. Гърция трябва да внесе през тази година в МВФ общо 5.4 млрд. евро, от общо 21 млрд. евро дълг. Следващата вноска от 284 млн. евро трябва да бъде направена на 1 август. Часове преди изтичането в 1.00 часа тази нощ на втория помощен пакет, подкрепен от МВФ, ЕС и ЕЦБ, и предвидените за удължаването му близо 16 млрд. евро правителството на Алексис Ципрас изпрати ново предложение.

В предложението си за обсъждане на трети помощен пакет за Гърция Ципрас иска над 29 млрд. евро, с които страната да си плати дълговете до 2017 г., включително.Финансовите министри на страните от еврозоната не се съгласиха да дадат отсрочка на Гърция.

На заседание чрез телеконферентна връзка тази във вторинки през нощга Еврогрупата обсъди възможността за предоставяне на Гърция на отсрочка за програмата за финансовата помощ до провеждането на гръцкия референдум.

Краткотрайно удължаване на гръцката спасителна програма и "подстрижка" на дълга на Гърция обаче са невъзможни, коментира финландският финансов министър Александър Стуб, цитиран от ДПА и Ройтерс след края на заседанието на Еврогрупата.

„Еврозоната отказва да удължи програмата за помощ за Гърция", посочи словашкият министър на финансите Петер Казимир, цитиран от Франс прес.

След края вчерашната телеконферентна среща председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум написа в Туитър: "Друга телеконферентна среща ще има утре сутринта /сряда/, след като беше обявено изпращането на ново писмо от гръцкото правителство".

Дейселблум посочи, че кредиторите на Гърция ще обмислят искането за нова програма за помощ за Гърция, едва след референдума на 5 юли, допълва Ройтерс.
Дейселблум предупреди, че един нов спасителен план за Гърция може да има много по-строги условия и добави, че е прекалено късно програмата за оказване на помощ за Гърция, изтичаща тази вечер, да бъде удължена.

Председателят на Еврогрупата посочи, че Гърция трябва да промени позицията си спрямо кредиторите и партньорите си от еврозоната, преди да бъде одобрена нова програма за оказването на помощ, предаде Ройтерс.

В полунощ изтичe удължената до 30 юни втора международна програма за финансова помощ на Гърция, в рамките на която Атина така и не получи около 7,2 милиарда евро.

Решение на Еврогрупата за отсрочка щеше да означава Гърция да получи тези пари, ако се съгласи на условията на кредиторите относно структурните реформи и ако гражданите на Гърция се обявят на референдума в подкрепа на такова решение.

Без продължаване на програмата, тези финансови средства ще се окажат изгубени за Гърция. Тогава, за да се бъде възпрян дефолтът на Гърция и да може да остане тя в еврозоната, ще трябва да се помисли за нов формат на оказване на помощ на тази страна, ако разбира се народът подкрепи на референдума продължаването на отношенията с кредиторите, отбелязва ТАСС.

Снощи агенция "Фич" понижи кредитния рейтинг на Гърция дълбоко в територията "боклук" (високорисков кредитен рейтинг), определяйки като вероятно изпадането на страната в неплатежоспособност (във фалит) с оглед провалите на този етап преговори с международните кредитори.

"Фич" намали дългосрочния суверен кредитен рейтинг на Гърция до "СС" от "ССС", като в същото време намали и дълговия таван на страната до "ССС" от "В-" с оглед въвеждането на контрол на движението на капитали и рискът от трайно излизане на Атина от еврозоната.
 

Източник: БТА, БГНЕС, Дарик


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg