EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврозоната иска от БРИКС $1.4 трлн.кредит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозоната иска от БРИКС $1.4 трлн.кредит

mail16:40 | 27.10.2011прегледи 743 коментарикоментари 0


Ръководителите на еврозоната искат от страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) и от МВФ да отделят 1 трилион евро (1,4 трилиона долара) в специален фонд за стабилизиране на финансовия пазар на еврозоната, съобщават днес делови европейски кръгове, цитирани от ИТАР-ТАСС.
Тази нощ на срещата на върха на еврозоната бе взето решение за увеличение на размера на активите на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), който сега достига 440 милиарда евро. В приетите официални документи точна цифра не се посочва, но на пресконференцията след срещата френският президент Никола Саркози посочи цифрата 1,4 трилиона долара като финансова мощ на ЕФФС. Според дипломатически кръгове това равнище ще бъде постигнато с прилагането на специална формула, при която облигациите на редица страни от еврозоната ще бъдат застраховани чрез ЕФФС. Общата сума на застрахованите облигации ще достигне
1 трилион евро. Според ИТАР-ТАСС ръководството на еврозоната обаче стигнало до извода, че стабилизиране на финансовите пазари на еврозоната в сегашните условия може да има само, ако фондът бъде 2 трилиона евро. На снощната среща е постигнато споразумение страните от еврозоната да предоставят гаранции за половината сума. Другата половина - 1 трилион евро - ЕС възнамерява да получи от трети страни. Това са на първо място от БРИКС и страни с високо положително външнотърговско салдо, включително износителките на петрол от Персийския залив. Получените финанси ще постъпят в специален международен стабилизационен фонд. Евросъюзът разглежда възможността да поиска и кредит от МВФ. По данни на ИТАР-ТАСС планът за привличане на финансови средства от БРИКС и МВФ ще бъде обсъден на срещата на върха Г-20 на 3 и 4 ноември в Кан.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg