EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Еврозоната излезе от рецесията с 0.4 % ръст на БВП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозоната излезе от рецесията с 0.4 % ръст на БВП

mail13:43 | 13.11.2009прегледи 353 коментарикоментари 0


Европа излезе от рецесия през третото тримесечие, сочат обявените днес данни на Евростат, на фона на бавно очертаващото се съживяване от най-силния спад през последното поколение, предаде ДПА.
Шестнайсетте страни, въвели еврото, отчетоха увеличение на брутния вътрешен с 0,4 на сто през третото тримесечие, приключило в края на септември, след като през второто тримесечие почти цялата еврозона не успя да излезе от рецесия.
Общо 27-те страни членки на ЕС са постигнали растеж от 0,2 на сто през третото тримесечие след отчетения спад на брутния вътрешен продукт (БВП) с 0,3 на сто.
Отчетеното днес нарастване на БВП слага край на пет тримесечия на свиване на икономиката на блока.
"Краят на най-тежката рецесия за еврозоната в следвоенната история може да бъде официално обявен, за жалост обаче мнозина хора и бизнесмени ще продължат да чувстват още известно време като че ли рецесията не си е отишла", коментира икономистът на ING Bank Мартин ван Влиет, цитиран от ДПА.
В сравнение с третото тримесечие на 2008 година еврозоната е свила икономиката си с 4,1 на сто, а спадът е с 4,3 на сто за 27-те.
Другите две водещи икономики в света - Япония и САЩ - вече излязоха от рецесия.
Двигателят по пътя на съживяването бе стабилният растеж на германската икономика, която нарасна с 0,7 на сто през третото тримесечие. Франция и Италия също отчетоха растеж - съответно с 0,3 на сто и 0,6 на сто, отбелязват ДПА и Франс прес.
Австрийската икономика също излезе от рецесия през третото тримесечие, отчитайки увеличение на БВП с 0,9 на сто през третото тримесечие.
Испания и Великобритания обаче не са излезли от рецесията, тъй като техният БВП се е свил съответно с 0,3  и 0,4 на сто през тримесечието, приключило в края на септември.
Върху растежът на ЕС тегнат и слабите резултати на няколко икономики в Централна Европа. Естония отчита срив с 2,8 на сто на БВП през третото тримесечие, унгарската икономика се е свила с 1,8 на сто, а Румъния - с 0,7 на сто, отбелязва ДПА.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4258