EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврозона: Частният сектор стагнира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона: Частният сектор стагнира

mail08:40 | 11.07.2023прегледи 675 коментарикоментари 0


Дейността в частния сектор в еврозоната е стагнирала (останал почти без изменение бел. ред.) през юни на фона на задълбочаващия се спад в производството и забавянето в сектора на услугите. Това се посочва в окончателните данни на S&P Global, цитирани от ДПА. 

Окончателният композитен индекс на мениджърите по поръчките на Хамбургската търговска банка е намалял повече от очакваното до 49,9 пункта през юни, според очакванията, спрямо 52,8 пункта през май. Предварителните данни сочеха 50,3 пункта. Резултат под 50 пункта свидетелства за свиването в частния сектор. 

Проучването подчертава разликата между представянето в сектора на производството и услугите. 

Спадът в промишления сектор се е задълбочил през юни, докато секторът на услугите е продължил да се разраства, макар и с по-бавен темп. Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на услугите се е понижил до петмесечен минимум от 52 пункта спрямо 55,1 пункта през май. 

Резултатите са под първоначалната прогноза за 52,4 пункта. На композитно равнище растежът е бил ограничен от спада на новите поръчки.

Търсенето е намаляло за първи път от януари. Налице е бил рязък спад в продажбите за клиенти извън общността и в двата сектора. 

Инфлацията на производствените цени е ударила 20-месечен минимум в сектора на услугите. Сред големите четири икономики Испания и Германия са продължили да отчитат растеж, въпреки че темпът се е забавил до 5-месечен минимум.

Междувременно Италия и Франция са навлезли в територията на свиване.

Индексът на мениджърите по поръчките в германския частен сектор се е понижил рязко до 50,6 пункта спрямо 53,9 пункта през май. Предварителната прогноза бе за 50,8 пункта. В сектора на услугите индексът  е бил 54,1 пункта, което е под майските 57,2 пункта.

Частният сектор във Франция е навлязъл в зоната на свиване през юни, а дейността в сектора на услугите се е забавила.  Композитният индекс на мениджърите по поръчките в промишления сектор е регистрирал 47,2 пункта през юни, което е спад спрямо 51,2 пункта през май. Резултатът е под прага от 50 пункта за първи път от началото на годината. Първоначалната прогноза бе за 47,3 пункта. Индексът на мениджърите по поръчките  в сектора на услугите е намалял до 48 пункта през юни в съответствие с първоначалната прогноза, спрямо 52,5 пункта през май.

Италианският частен сектор се е свил през юни, след като спадът в промишления сектор е компенсирал в значителна степен умерения растеж при услугите. Композитният индекс на мениджърите по поръчките е намалял до 49,7 пункта спрямо 52 пункта през преходния месец. Индексът в сектора на услугите е регистрирал 52,2 пункта, което е спад спрямо 54 пункта през май.

Според проучването растежът в испанския сектор на услугите е загубил постепенно темпа си. Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на услугите на Хамбургската търговска банка е намалял до 53,4 пункта през юни спрямо 56,7 пункта през преходния месец.

Частният сектор като цяло е нараснал с най-бавен темп от януари. Композитният индекс на мениджърите по поръчките през юни е бил 52,5 пункта, което  е спад спрямо 55,2 пункта през май. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159