EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Еврозона: Силен ръст в продажбите на дребно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона: Силен ръст в продажбите на дребно

mail16:31 | 05.08.2019прегледи 602 коментарикоментари 0


През юни търговията на дребно в еврозоната нарасна с 1,1% спрямо май, като това е най-силният месечен ръст при продажбите на дребно от ноември 2017-а година. Повишение с 1,6% беше отчетено при продажбите на автомобилно гориво, с 1,2% при продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия и с 1,1% на нехранителни продукти. Това показват данните на Евростат.

Резкият ръст на продажбите на дребно в региона на единната валута през юни се дължеше до голяма степен на ръст с 3,5% при търговията на дребно в Германия (след спад с 1,7% през май), докато продажбите на дребно във Франция се свиха с 0,4%.

На годишна база растежът на продажбите на дребно в еврозоната се ускори през юни до 2,6% от 1,0% през май (най-слабо повишение през настоящата година) и при прогноза за по-сдържано повишение с 1,3 на сто.

Подобряването на търговията на дребно през юни обаче вероятно вече беше отчетно в експресните данни на Евростат за рязко забавяне на икономическия растеж в еврозоната през второто тримесечие до 0,2% от 0,4% през предходните две тримесечия. Все пак днешните данни показват, че разходите на домакинствата остават важен двигател за макар и слабата икономическа експанзия в региона, тъй като потребителските харчове продължават да намират подкрепа от много ниската безработица, рекордно ниските лихви и растящите заплати.

В рамките на целия ЕС продажбите на дребно през юни отскочиха с 1,2% след тяхно понижение с 0,7% през май. На годишна база, като на годишна база техният растеж се ускори до 2,8% от 1,1% месец по-рано.

В същото време обаче Евростат отчете стагнация на продажбите на дребно в България през юни след тяхно понижение с 0,3 през май (низходяща ревизия от спад с 0,2%),  като от началото на годината едва през месеците март и април търговията на дребно в нашата страна отбеляза растеж.

На годишна база продажбите на дребно в България се повишиха с едва 0,1% след растеж с 0,3% месец по-рано, отбелязвайки по този начин най-слабо повишение от февруари насам, когато те отбелязаха нулев растеж.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886