EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврозона: Растежът в промишлеността се забави

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона: Растежът в промишлеността се забави

mail15:39 | 07.08.2017прегледи 6284 коментарикоментари 0


Активността в промишления сектор на еврозоната продължава да нараства, но темпът на растеж се забавя значително през юли, което се разминава с прогнозите. Въпреки отстъплението от 6-годишния връх, достигнат през миналия месец юни, промишлените предприятия в страните от валутния съюз започват второто полугодие на 2017 г. със солидна база.

Това показват окончателните данни от проучването на агенция Markit, които са малко по-ниски от предварителната оценка, направена преди време.

Промишленият PMI индекс се понижава през юли до 56,6 пункта от 57,4 пункта през юни, когато бе достигнат 74-месечен връх, докато предварителните очаквания бяха за нарастване до 56.8 пункта. Въпреки че промишленият PMI индекс се понижи през юли до 4-месечно дъно, измерителят остава стабилен, защото е над 50 пункта за 49-и пореден месец.

„Проучването подсказва, че промишленото производство бележи растеж на годишна база от приблизително 4% в началото на третото тримесечие - най-добро темпо на растеж от шест години насам", заяви главният икономист на агенция Markit Крие Уилямсън.

Индексът PMI, който измерва промишленото производство, се понижи през юли до 56.5 пункта, след като през юни нарасна до 58.7 пункта - най-високо ниво от април 2011-а година. Новите поръчки и заетостта в сектора остават силни, което предполага, че промишлената активност ще остане жизнена и през август, въпреки че предприятията увеличават цените за 10-ти месец.

Ценовият индекс на изхода на предприятията се понижи през юли до 53,7 пункта от 54.3 пункта през юни, но остава стабилно над важното ниво от 50 пункта, което е добра новина за Европейската централна банка, изпитваща трудности да повиши инфлацията в еврозоната близо до целевото си ниво от малко под 2 на сто.

Най-силните темпове на подобряване на условията в промишлеността са регистрирани в Австрия, Холандия и Германия, като известно ускоряване на бизнес активността се отчита и във Франция. Италия и Испания.

Промишленият PMI индекс на Германия се понижи през юли до 58.1 пункта от 59,6 пункта през юни и при предварителен индекс на ниво от 58.3 пункта. Аналогичният френски индекс пък се повиши до 54.9 пункта от 54.8 пункта месец по-рано. но под предварителен индекс на ниво от 55.4 пункта.

Данните за юли сочат все още за наличието на солиден растеж в промишлеността на еврозоната, но известното влошаване на индекса PMI през юли предполага, че втората половина на 2017-а година може да не се окаже толкова силна за индустрията в страните от валутния съюз, както първите две тримесечия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg