EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврозона: Растеж през Q4

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона: Растеж през Q4

mail12:15 | 01.07.2013прегледи 383 коментарикоментари 0


Еврозоната ще отчете негативен ръст през второто тримесечие, но ще навлезе в зоната на растежа през четвъртото тримесечие. Това е следствие от монетарните стимули и структурните реформи, както и поради липсата на значителни проблеми като преструктурирането на Гърция миналата година. За 2014 г. може да се очаква среден ръст между 1% и 1.5% и по този начин допълнително възстановяване на икономиката. В същото време, очакванията за растеж както в Еврозоната, така и в САЩ се основават на значително подобрение на водещите индикатори през следващите 3-4 месеца.

След недоброто представяне в началото на пролетта, водещите индикатори за Еврозоната се възстановиха през второто тримесечие на 2013 г. Добри са данните и на индексите за активността на мениджърите. Най-вече положителен е фактът, че тези индекси се покачват не само в Германия, но и в Испания, Италия и Франция, които в последно време бяха подложени на напрежение. Според експертите от Райфайзен Рисърч, няколко фактора водят до това икономическо възстановяване. На първо място, усилията за консолидация започват да оказват влияние, като по този начин, задушаващият ефект на фискалните политики намалява, докато в същото време Европейската комисия е по-малко стриктна по отношение на актуалните цели за бюджетни дефицити. От друга страна, монетарните политики в много части на Еврозоната доведоха до по-евтини възможности за финансиране. В същото време, дисбалансите в икономиките на отделни страни в Еврозоната, като прегряването на цените на недвижимите имоти, намаляват, което на свой ред, води до по-добра конкурентоспособност и устойчиво възстановяване на региона.
Като цяло, очакванията на експертите са нарастващият износ да доведе до частни инвестиции, което от своя страна ще доведе до по-висока заетост и потребление през 2014 г.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg