EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврозона: Заетостта расте бързо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона: Заетостта расте бързо

mail09:35 | 26.09.2016прегледи 531 коментарикоментари 0


Заетостта в еврозоната расте по-бързо, отколкото бяха очакванията, и това може да продължи, но за сметка на производителността и най-вероятно заради забавянето на икономическия ръст. Това показва проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), с което разполага Ройтерс.

Въпреки добрите показатели, темпото на нарастване на заетостта е забавено и е под равнището от нивата преди дълговата криза от началото на 2008 година. Най-големият ръст е отчетен в Германия и Испания, където според проучването, бързите реформи на пазара на труда са довели до по-голяма гъвкавост между предлагането и търсенето.

Изследването на ЕЦБ показва също така, че страните от валутния съюз наемат хора обратно на работа по-бързо, отколкото се очакваше, и това се случва заради бързото разрастване на секторите, свързани с услугите, които наемат повече хора и фирмите работят с по-гъвкав персонал.

Нарастването на заетостта оказва най-съществено влияние върху доходите на домакинствата, но в същото време забавя растежа на производителността, която е доста по-слаба в много сектори от времето на предкризисния период в държавите от двете страни на Атлантика, се казва още в проучването на ЕЦБ.

От регулатора обаче предупреждават, че общите тенденции за забавяне на производителността може да се окажат задържащ фактор за нарастване на заетостта в дългосрочен план. В същото време увеличаването на новоразкритите работни места в услугите и по-гъвкавия пазар на труда показват, че тенденцията на ръст на заетостта може да продължи, според проучването на ЕЦБ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg