EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврозона: Забавя се бизнес активността

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона: Забавя се бизнес активността

mail11:39 | 05.04.2019прегледи 579 коментарикоментари 0


Общата бизнес активност в еврозоната се забави слабо през март въпреки подобрение на активността в сферата на услугите, но при сериозно влошаване в промишлеността, показват леко ревизирани във възходяща посока окончателни данни от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, се понижи през март до 51,6 пункта от 51,9 пункта месец по-рано, но при по-нисък предварителен индекс на ниво от 51,3 пункта. "Окончателният PMI индекс за еврозоната за март потвърждава мудното икономическо развитие в края на първото тримесечие, като растежът на бизнес активността се влоши до едно от най-летаргичните си нива наблюдавани от 2014-а година насам", отбеляза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в агенция IHS Markit. Той допълни, че резултатите от PMI проучването съответстват на икономическия растеж от 0,2% през първото тримесечие на годината спрямо края на 2018-а година, когато БВП на еврозоната също нарасна с едва 0,2 на сто.

Индексът PMI, измерващ активността само в доминиращата в еврозоната сфера на услугите, обаче нарасна през март до 53,3 пункта от 52,8 пункта през февруари и при по-слаб предварителен индекс на ниво от 52,7 пункта. "Секторът на услугите успя да запази относително устойчив темп на растеж, но в същото време загуби част от възходящата си инерция през последните месеци. Това не трябва да ни изненадва, тъй като историята показва, че стабилният растеж на сектора на услугите обикновено зависи от здравата производствена икономика", отбеляза Уилямс, визирайки драматичното влошаване на промишления PMI индекс през март до близо 6-годишно дъно от 47,5 пункта спрямо 49,3 пункта през февруари (втори пореден месец на свиване на промишлената активност и най-слабо нейно ниво от април 2013 година).

Индексът PMI, оценяващ общите бизнес нагласи в бъдеще, пък се понижи през март до 60,4 пункта от 60,6 пункта месец по-рано, което не дава много повод за оптимизъм сред европейските мениджъри. Влошаване на общата бизнес активност беше отчетно в двете най-големи икономики на еврозоната (в Германия и Франция), докато в сферата на услугите беше отчетено отслабване единствено във Франция при подобрение на активността в Германия, Италия и Испания.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, се понижи през март до 51,4 пункта от 52,8 пункта през февруари, достигайки най-ниско ниво от юни 2013-а година, докато индексът в сферата на услугите се повиши слабо до 55,4 пункта от 55,3 пункта през февруари (далеч над предварителен индекс на ниво от 54,9 пункта).

Окончателният общ PMI индекс на Франция за март пък се влоши обратно под важното ниво от 50 пункта до 48,9 пункта от 50,4 пункта месец по-рано и предварителен индекс на ниво от 48,7 пункта, докато индексът, измерващ активността в сектора на услугите, се понижи до 49,1 пункта от 50,2 пункта през февруари и предварителен индекс на ниво от 48,7 пункта.

Добро повишение обаче отчете PMI индексът в сферата на услугите на Италия, нараствайки през март до 53,1 пункта от 50,8 пункта през предишния месец. Общият италиански PMI индекс също нарасна рязко до 51,5 пункта от 49,6 пункта през февруари.

Проучването на Markit отчете подобрение и на общата бизнес активност в Испания (скок на съответния индекс до 55,4 от 53,5 пункта), както и на активността в сферата на услугите (до 56,8 от 54,5 пункта)./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg