EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Еврозона: 6 банки изостават

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона: 6 банки изостават

mail16:04 | 31.01.2020прегледи 1219 коментарикоментари 0


Шест банки от еврозоната изостават от капиталовите изисквания на Европейската централна банка и с оглед на това са предупредени да попълнят финансовите си баланси или ще се окажат изправени пред по-строг контрол, съобщава Ройтерс.

Годишният банков преглед на ЕЦБ идва във времена, когато много кредитори се мъчат да правят пари в среда на свръх ниски лихвени проценти, високи разходи за техните клонове и на фона на поредица от скандали, свързани с прането на пари.

Най-висшият банков надзорен орган в еврозоната запази както задължителните капиталови изисквания, така и своите необвързващи "бъдещи насоки" непроменени спрямо предходната година в осреднени нива съответно от 2,1% и от 1,5%.

Шест банки от региона на единната валута изостават от капиталовите насоки в сравнение само с една банкова институция през миналата година, като те ще трябва да повишат коефициента си на собствен капитал от първи ред (CET1), ако искат да избегнат нови ограничения от европейския надзорен орган.

"Шест от 109 банки, участвали в последното оценяване, показаха нива на CET1 под насоките, според Стълб 2 (паричния анализ)", посочва ЕЦБ. "За онези банки, които не предприеха задоволителни мерки през последното тримесечие на 2019 година, бяха поискани коригиращи действия в точно определен срок".

Шефът на Единния банков надзор на ЕЦБ Андреа Енрия заяви, че "като цяло е доволен" от резултатите, но подчерта опасенията относно бизнес моделите на банките, вътрешното управление и оперативните рискове, вероятно отправяйки препратка към последните случаи на пране на пари в Латвия до Малта.

ЕЦБ публикува за пръв път списък, в който подробно се уточнява капиталовото изискване за всяка една от оценяваните банка, с изключение на малка част от кредитните институции, които или отказаха съгласие, или все още не са прегледани напълно.

Лизинговото поделение на "Фолксваген" е едно от по-видните, които отсъстват от този списък на ЕЦБ, както и дъщерните дружества в еврозоната на някои инвестиционни банки, които едва наскоро напуснаха Лондон поради Брекзит./business.dir.bg

  


Тагове: еврозона, банки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg