EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврозона: 0.8% ръст + по-голяма инфлация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона: 0.8% ръст + по-голяма инфлация

mail14:50 | 13.05.2011прегледи 1027 коментарикоментари 0


Европейската комисия днес потвърди прогнозата си за икономическият растеж в еврозната за тази и идната година, но преразгледа към повишение оценката си за инфлацията, предаде Франс прес. Междувременно данни сочат, че икономическият растеж в еврозоната се е ускорил през първото тримесечие до 0,8 на сто и това е наваксване след разочароващите резултати от края на 2010 година, предаде Франс прес, позовавайки да публикуваните данни на Евростат. Освен това обявената днес цифра за увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) на 17-те страни, въвели еврото, превишава прогнозите, но пък и отразява различния темп на развитие в отделните страни. През четвъртото тримесечие на миналата година нарастването на БВП в еврозоната бе с едва 0,3 на сто. Основна спирачка за по-бързото увеличение бе вялата дейност в строителството поради твърде студения декември.
От своя страна Брюксел продължава да залага на нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) от 1,6 % тази година и 1,8 % догодина, сочат оповестените днес пролетни икономически прогнози на Еврокомисията. Комисията обаче очаква тази година инфлацията да скочи до 2,6 %, въпреки че в началото на март залагаше на едва 2,2 %. Темпът на растеж на потребителските цени вероятно след това ще се забави през 2012 година - до 1,8 процента. Първоначално Брюксел очакваше малко по-ниско равнище (1,7 процента), но при всички случаи инфлацията ще се върне под прага от 2 процента, към който Европейската централна банка (ЕЦБ) е много чувствителна. ЕЦБ, която се грижи за ценовата стабилност в еврозоната, се стреми в средносрочен план да поддържа инфлация от малко под 2 процента, припомня АФП. Неотдавна банката повиши водещата си лихва заради инфлационния натиск в еврозоната.
Макар еврозоната да продължава да бъде изправена пред недоверието на пазарите, обезпокоени от състоянието на нейните държавни финанси, Комисията днес изрази по-голям оптимизъм за свиването на дефицитите, което ще стане по-бързо от предвиденото. Брюксел залага на среден бюджетен дефицит за еврозоната от 4,3 процента от БВП тази година и 3,5 процента през 2012 година спрямо предишните съответно 4,6 процента и 3,9 процента.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg