EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврозона - спад в икономическото доверие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона - спад в икономическото доверие

mail12:00 | 28.09.2012прегледи 365 коментарикоментари 0


Икономическото доверие в засегнатата от кризата еврозона спадна още през септември, достигайки най-ниското си равнище от три години, съобщи Европейската комисия, цитирана от ДПА и Асошиейтед прес. Комисията посочи, че нейният индекс за икономическото доверие (Economic Sentiment Indicator - ESI) в еврозоната, който се следи внимателно, е отстъпил с 1,1 пункта спрямо август до 85 пункта - най-ниското равнище от август 2009 година, когато еврозоната бе в дълбока рецесия заради банковата криза. В целия ЕС понижението на показателя е по-малко изразено - с 0,9 пункта надолу до 86,1 пункта. Показателят се понижава за седми месец, което е ясен сигнал, че икономическото доверие е подкопано от дълговата криза в региона. Много страни в еврозоната вече са в рецесия. Икономическото доверие е спаднало през септември въпреки признаците за стабилизиране на финансовите пазари, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви нов план за изкупуване на облигации на затруднени страни, отбелязва Асошиейтед прес. Показателят бележи подобрение от 1,3 процента в Испания, където правителството по-късно днес трябва да обяви нови мерки за икономии.
В Германия, икономическия двигател на ЕС, доверието се е понижило с 1,1 пункта, а във Франция - с 1,6 процента. Италия, която е третата по големина икономика, остава почти без промяна (-0,1 пункта).
Друг икономически индекс за еврозоната - индексът за бизнес климата (BCI), се е понижил с 0,16 процента до 1,34 пункта, което е по-ниско от очакванията на анализаторите. През август индексът малко се повиши за първи път от месеци.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg