EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Евродепутатите се опълчиха на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Евродепутатите се опълчиха на ЕС

mail09:00 | 27.10.2011прегледи 838 коментарикоментари 0


Европейският парламент реши да се противопоставят на правителствата на 27-те страни членки на ЕС и подкрепиха съществено увеличение на бюджета на общността за 2012 година, напук на държавите, настояващи за по-големи икономии, предаде AFP.
На пленарната сесия на ЕП в Страсбург те одобриха бюджетни разходи от 133 милиарда евро за 2012 година или с 5,2 % повече спрямо 2011 година. Страните членки са съгласни бюджетът да бъде увеличен само с 2,02 на сто. "Този бюджет показва, че искаме да засилим ЕС, че искаме един конкурентоспособен ЕС, за да се възстанови растежът", подчерта преди вота председателят на Европарламента Йежи Бузек. Разногласията между парламентаристи и правителства - които според договорите са съзаконодатели в бюджетната сфера - ще трябва да бъдат решени до декември. Помирителен комитет ще бъде свикан през ноември в продължение на три седмици и дискусиите се очертават ожесточени.
Увеличението на бюджета, което иска парламентът, не отговаря на "тактиката на преговори", а "отразява това, което смятаме за фундаментално", подчерта при дебатите днес един от докладчиците, португалският консерватор Жозе Мануел Фернандиш. Той призна, че кризата изисква всеки да полага усилия, но според него ЕС трябва също така да разполага с необходимите средства, за да бъде на висотата на залога, тоест да се сдобие със стратегия за растеж чак до 2020 година. Основните повишения на бюджета, предложени от парламента, се отнасят до разходите за Палестина (+ 100 милиона евро), морското наблюдение в Средиземно море, управлението на бежанските потоци, научната дейност, иновациите и образованието, но също така и земеделието с пакет от 250 милиона евро за производителите на плодове и зеленчуци и помощта за развитие. Депутатите предложиха за сметка на това намаляване на разходите за полицейската мисия на ЕС в Афганистан. Те поискаха и запазване на бюджетните средства за хранителните банки и ресторанти за бедни в Европа - пакет, който има опасност догодина да бъде орязан драстично заради малцинство страни членки. От името на правителствата на 27-те, полският помощник-държавен секретар по финансите Яцек Доминик поиска евродепутатите "да не изпращат негативен сигнал на държавите в момент, когато те се опитват да консолидират бюджета си" и да не пораждат нови разходи за държавите.
Депутатите и страните членки нямат различия по приоритетите на ЕС, а по отношение на необходимото равнище на средствата за реализиране на тези цели, анализира полският представител. Целият бюджет на ЕС е определен за седем години и представлява основния механизъм за преразпределение на средствата в съюза. Бюджетът за 2012 година е част от пакета за 2007-2013 година. Текат дискусии и за предложението за бюджет за периода 2014-2020 година.
 


Тагове: ЕС, ЕП, бюджет
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg