EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Евродепутатите: БГ правителство воюва с прокуратурата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Евродепутатите: БГ правителство воюва с прокуратурата

mail16:10 | 28.01.2022прегледи 1423 коментарикоментари 0


Евродепутатите от Мониторинговата група са сериозно обезпокоени от „войната, която българското правителство води срещу прокуратурата“.

Питанията се съдържат в писмените въпроси на членовете на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент и са качени в сайта на комисията, съобщава БНР.

Кирил Петков, министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на културата Атанас Атанасов и главният прокурор Иван Гешев бяха изслушани вчера на закрито заседание на Мониторинговата група.

Депутатите са поискали разяснение за публичните изказвания на премиера, че, „нашата роля е да сложим хора в прокуратурата и в комисията срещу корупцията“. Депутатите искат и писмени гаранции, че съдебната реформа у нас няма да бъде сведена до персонални смени.

От Мониторинговата група искат Петков да обясни какво очаква от измененията в НПК и инициирания от парламента Закон за съдебната система, с който се цели бързото закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.

Евродепутатите се интересуват какви ще са очакваните резултати от делата срещу редица олигарси, изправени пред тези специализирани съдилища и какви гаранции има, че не се правят опити за оправдаване на обвиняемите, представляващи големи икономически интереси, заинтересовани от прекратяването на следствието.

Главният прокурор трябва да отговори на какъв етап е разследването за корупция при строителството на автомагистрала „Хемус“ и защо е отказана защита на ключов свидетел.

На Иван Гешев е зададен и въпросът какви конкретни стъпки смята да предприеме, за да гарантира адекватно разследване на насилието срещу журналисти.

Евродепутатите питат също как е организирана процедурата по номинирането на български делегирани прокурори към Европейската прокуратура. Причина е отхвърлянето досега на общо 7 кандидатури от страната ни.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg