EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Евродепутати настояват за стратегия за Дунавския регион

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Евродепутати настояват за стратегия за Дунавския регион

mail17:55 | 21.01.2010прегледи 2317 коментарикоментари 0


Свързваща шест държави членки по своето течение, река Дунав е била обект на много проекти за международно сътрудничество, но все още липсва стратегия на ЕС в това отношение. Вземайки за пример стратегията за Балтийския регион, ЕП настоява Комисията да предложи стратегия за Дунавския регион, която да насърчава регионалното сътрудничество в областта на развитието на екологична транспортна система и енергийна инфраструктура, както и да се стимулира икономическото и социалното развитие на региона.
В четвъртък Европейският парламент прие с вдигане на ръце резолюция, в която призовава Комисията да започне "възможно най-скоро" обширни консултации с всички държави по поречието на река Дунав, за да може да представи не по-късно от края на 2010 г. стратегия на ЕС за Дунавския регион. Сред вносителите на резолюцията са и българските депутати в ЕП Андрей Ковачев (ЕНП), Евгени Кирилов и Ивайло Калфин (ПЕС) и Филиз Хюсменова (АЛДЕ). Въпросната стратегия трябва да допринесе за по-добрата координация между регионалните и местните власти и за осигуряването на устойчиво развитие, нови работни места и сигурност за региона.

 

Интегрирана транспортна система по поречието на Дунав

 

Депутатите искат Комисията да разработи план за действие за реализиране на проекти за екологично корабоплаване по река Дунав, за създаване на интермодална транспортна система по поречието на реката, която да е свързана с транспортните системи на съседните на ЕС държави в региона (като Молдова и Украйна), както и за проекти за използване на енергия от биомаса, слънчева, вятърна и хидроенергия.
Според текста на резолюцията трансевропейската транспортна мрежа в Дунавския регион трябва да се доразвие, за да се подобрят връзките с Черно море посредством пътната и железопътната мрежа (коридори за превоз на товари и високоскоростни железопътни линии).

 

Околна среда

 

Оценките на въздействието върху околната среда, включително оценките на последствията върху цялостната екосистема на реката, трябва според депутатите да бъдат "предварително условие за всички проекти", свързани с транспортната и енергийната инфраструктура в региона.
Успоредно с тези инициативи Комисията трябва да изготви всеобхватен план за опазване и възстановяване на естествените запаси на есетрови риби в река Дунав.
Европейските депутати призовават за подобряване на екологичното състояние на река Дунав, както и за мерки за намаляване на замърсяването и предотвратяване на по-нататъшни изпускания на петрол и други отровни и вредни вещества. Крайречните държави трябва да превърнат в свой основен приоритет създаването на съвместни хидроложки съоръжения и съоръжения за контрол на качеството на водата.

 

Среща на върха на ЕС за Дунавския регион

 

Финансирането на стратегията може да бъде постигнато чрез "засилено взаимодействие" между различните политики на ЕС, които вече се прилагат в региона, като политиката за сближаване, политиката за разширяване и тази за съседство. Депутатите настояват също така за "по-ефективно и по-добро усвояване на наличните средства на ЕС" в държавите по поречието на река Дунав.
В заключение резолюцията предлага на всеки две години да се провежда среща на върха на ЕС, посветена на река Дунав, след провеждане на консултации с местните и регионалните актьори.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1966