EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Евродепутати защитават зелената енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Евродепутати защитават зелената енергия

mail17:45 | 27.03.2013прегледи 480 коментарикоментари 0


Писмо, в което се изразява загриженост от разпространяването на практиката за създаването на пречки пред развитието на зелената енергия в ЕС, изпратиха евродепутати до комисаря за енергетиката на ЕС Гюнтер Йотингер, това съобщава офисът на Ивайло Калфин.

Ивайло Калфин, както и колегите му Фиона Хол (Великобритания, АЛДЕ), Джудит Меркис (Холандия, група на социалистите и демократите), Катлийн ван Бремпт (Белгия, социалисти и демократи), Франсиско Соса Вагнер (Испания, независим) и Клод Турмес (Люксембург, група на Зелените), настояват Европейската комисия да вземе отношение към въвеждането на такси върху зелената енергия в България, Чехия и Испания.

В писмото се отделя място на решението на ДКЕВР в края на миналата година изненадващо да въведе такса за достъп до мрежата на производителите на енергия от възобновяеми източници. Тази такса променя дадените предварително със закон условия на инвеститорите, като практически действа със задна дата и налага различни ставки в противоречие на правилата на конкуренцията, пишат евродепутатите. Те напомнят, че производителите на зелена енергия в България внесоха оплаквания до Европейската комисия по повод действията на българския енергиен регулатор и изразяват опасение, че ако не срещне решителен отпор от Европейската комисия „българският пример” може да се разпространи в други европейски членки.

Шестимата евродепутати добавят, че решението в България, както и по-ранните случаи в Чехия и в Испания, създават вреден прецедент, който поставя под заплаха регулаторната рамка на възобновяемата енегретика в Европа, тъй като дава лош знак на инвеститорите в сектора. Те призовават комисар Гюнтер Йотингер да провери внимателно дали не става дума за нарушение на европейското законодателство и ако това е така, да вземе мерки. Първоинстанционният съд в България вече отмени решението на правителството.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4097