EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Еврогрупата: Решение за Гърция през юни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврогрупата: Решение за Гърция през юни

mail16:39 | 30.05.2018прегледи 1588 коментарикоментари 0


Еврогрупата не взе решение за отпускане на последния транш от помощта за Гърция и за оттегляне на страната от програмата за макрофинансова подкрепа на Евросъюза през август тази година, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Това оповести председателят на Еврогрупата Марио Сентено на пресконференция, като каза, че всички решения са отложени до следващата среща на Еврогрупата в Люксембург през юни.

"Успешното излизане на Гърция от програмата за макрофинансова помощ остава за нас основен приеритет, ще вземем всички необходими решения на следващата си среща през юни в Люксембург", каза Марио Сентено.

Коментари в пресата

В. "Катимерини" пише, че на срещата финансовите министри от Евросъюза са настояли гръцкото правителство да приключи с поисканите от него мерки за реформи и това да стане преди срещата на Еврогрупата на 21 юни, тъй като въпросните мерки представляват условие за постигане на споразумение за облекчаване на гръцкия дълг.

Гърция ще бъде подложена на "засилен надзор" след оттеглянето й от спасителните програми и този надзор ще е по-строг и по-голям в сравнение с други държави, преминали през криза, като Кипър, Ирландия, Португалия и Испания.

За разлика от тях, където проверките са две на годишна база, за Гърция се предвижда те да са четири и да продължат, докато страната погаси 75 на сто от своя дълг, прогнозира базираният в Брюксел вестник "Политико" в статия, цитирана от гръцкия сайт Нюз.ин.

"Гърция ще бъде държана изкъсо", казва пред изданието високопоставен представител от еврозоната и продължава: "вижте само колко голям е дългът, който Гърция има да погасява", предава БТА.

В европейските институции цари тревога за това, че сегашното или бъдещо правителство в Атина би могло да анулира по-нататъшното изпълнение на гръцката програма след изтичане на нейния срок и по този начин да се окажат напразни всички усилия от последните осем години. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg