EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврогрупата обсъжда втория заем за Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврогрупата обсъжда втория заем за Гърция

mail13:40 | 26.08.2011прегледи 521 коментарикоментари 0


Съветът на финансовите министри на страните от еврозоната (Еврогрупата) днес обсъжда на извънредна телеконферентна връзка въпроса за гаранциите по втория заем за Гърция, съобщи радио Атина. Финландия държи на своите искания да й бъдат дадени гаранции от Атина за сумата, с която Хелзинки ще участва в програмата за подпомагане на Гърция. Австрия пък смята, че към всички страни трябва да има  еднакъв подход, ако бъдат дадени такива гаранции във връзка с втория заем за Гърция.
Международната рейтингова агенция Moody's обяви, че страните от еврозоната, които се опитват да убедят Гърция да предостави гаранции в налични средства срещу отпуснатата й финансова помощ, рискуват да забавят следващия транш за страната и да я тласнат към фалит.
На извънредната среща на лидерите на еврозоната през юли бе договорен втори спасителен пакет за Гърция. В двустранно споразумение Атина прие да предостави на Финландия гаранции срещу финландския дял от спасителния кредит, след което подобни гаранции поискаха Австрия, Холандия, Словакия и Словения. През септември Гърция трябва да получи транш от 8 млрд. евро по първата спасителна програма за нея, която е в размер на 110 млрд. евро. Представител на МВФ заяви, че в края на септември е възможно да бъде деблокиран шестия транш от заема за Гърция. Пред депутати от своята управляваща партия ПАСОК финансовият министър Евангелос Венизелос предупреди, че следващите два месеца ще бъдат трудни за Гърция заради задълбочаващата се рецесия.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg