EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Евро и долар се изравняват скоро?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Евро и долар се изравняват скоро?

mail19:25 | 09.05.2010прегледи 6628 коментарикоментари 0


Главният икономист на Deutsche Bank Томас Майер не изключи възможността финансовата криза да изравни стойността на еврото и тази на американския долар, съобщава  АФП. „Смятам, че скоро доларът ще стане 1.2 евро и е напълно възможно по-нататъшно поевтиняване на курса на европейската валута”, отбелязва финансистът.
На 6 май курсът на еврото спадна до 14-месечен минимум под 1,28 долара.
Безпокойствата на пазарите се засили след насилието, избухнало в Гърция по време на протестите срещу плана за строги икономии, наложен от Европа и Международния валутен фонд (МВФ) в замяна на помощ от 110 милиарда евро.
 Драстичният спад на еврото през последните седмици беше причинен от "глобално организирани атаки" и еврозоната трябва да се бори, за да запази стабилността си, заяви премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който е и президент на еврогрупата, предаде ДПА.
Лидерите на еврозоната обсъждаха няколко дни в Брюксел пакет от решения, които да възстановят увредения престиж на еврото, твърдейки, че основни виновници за спада на валутата са финансовите пазари.
"Тук имаме работа с глобално организирана атака срещу еврото и еврозоната трябва да реагира единно", подчерта Юнкер.
Атаката на пазарите сега е обърната срещу цялата еврозона и срещата на върха на еврозоната прие план за отговор, заяви от своя страна френският президент Никола Саркози.”Вече не става въпрос за Гърция. Пред нас стои системна криза на еврозоната, на която ще бъде даден незабавен отговор", каза той. "Еврозоната - това е единна Европа, и ние няма да позволим нейното разрушаване", подчерта френският държавен глава.
Ръководителите на ЕС решиха да се създаде икономическо правителство на общността, в което да участват ръководителите на страните от еврозоната, заедно с президента на Евросъюза Херман ван Ромпой.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg