EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕВН откри зарядна станция във Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕВН откри зарядна станция във Варна

mail09:05 | 03.08.2021прегледи 842 коментарикоментари 0


EVN откри официално първата си зелена зарядна станция за електромобили в гр. Варна. Тя се намира на ниво -1 в подземния паркинг на Grand Mall Varna, най-големият търговски център в Източна България. Тази зарядна станция за електромобили е поредната крачка към по-зелено бъдеще и по-чиста околна среда в България.

Александър Сипек, председател на Съвета на директорите на „EVN България“, връчи на Иво Генов, директор на Grand Mall Varna, специален зелен сертификат, който удостоверява, че доставяната от EVN енергия за зарядната станция е зелена, произведена от възобновяеми енергийни източници.

„Това е първата зарядна станция, която EVN открива във Варна. Това я прави специална за нас, защото за първи път откриваме станция извън Пловдив, където се намира нашата централа. Така броят на зарядните ни станции става вече 4 като имаме планове за увеличаване на техния брой и на други места, заяви Сипек при връчването на сертификата.

Веднага след връчване на сертификата беше демонстрирано и зареждане на електроколонката, което се осъществява чрез мобилното безплатно приложение EVN2GО (за Android и iOS). Зареждането на зелената станция, намираща се на подземен паркинг ниво -1, ще е безплатно до 1 ноември 2021 г. като част от популяризирането на електромобилността в гр. Варна.

Първите три зарядни станции на EVN в България бяха открити през 2020 г. в Пловдив за обществено ползване. В ход е разширяване на тяхната бройка, като предстои откриване на две станции в Родопите - в Смолян и Пампорово.

Станциите са произведени от „Елпром ЕМЗ“ в град Шабла. Станцията в Grand Mall Varna е с два порта, позволяващи едновременно зареждане на два електромобила. Всеки порт е с мощност 22 kW, или обща мощност от 44 kW. Зарядната станция e с нормална скорост на зареждане, което позволява пълното зареждане на един електромобил средно за 2 часа. С оглед, че обикновено електромобилите само дозареждат своите батерии на публични станции, то скоростта на зареждане на колонката се очаква да бъде напълно достатъчна за средното време, което автомобилите прекарват в паркинга на Grand Mall Varna.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg