EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕВН загуби арбитража срещу България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕВН загуби арбитража срещу България

mail21:10 | 15.04.2019прегледи 1247 коментарикоментари 0


Според съобщение на австрийската компания EVN, публикувано на сайта й, арбитражното дело, което тя води срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка във Вашингтон, е приключило. Решението все още не е публикувано, но от австрийската фирма обявиха, че няма да им бъде платено търсеното обезщетение, което по неофициална информация бе 850 млн. евро.
"Компанията получава правна сигурност и се възприема като дългосрочен инвеститор на българския пазар", се казва още в съобщение от EVN.
Според адвокати EVN все още има възможност да оспори арбитражното решение в рамките на следващите 120 дни, но само "по много ограничени причини". "Когато решението бъде прието и от двете страни, то ще осигури сигурност за бъдещи решения на енергийния регулатор на България. Това ни дава по-добро планиране", казва говорителят на EVN Стефан Зах.

“Решението на арбитражния съд по процедурата ICSID вече съществува, според което EVN AG не получава никакво допълнително обезщетение и всяка страна поема своите съдебни разноски. Решението не оказва влияние върху баланса на групата EVN”, отбелязва компанията.

Делото в международния арбитражен съд се води от 2013 г. Австрийската компания имаше претенции към България заради загуби, които претърпяла от изкупуването на енергия от зелени централи в периода 1 юли 2012 - 1 март 2013 година. Този ток се изкупуваше по преференциални цени, но заради тогавашно решение на КЕВР разликата не бе възстановена на компанията в пълен размер. По-късно искът бе трансформиран и EVN разшири претенцията си до 850 млн. евро, мотивирайки се със законови промени и регулаторни решения за целия период от приватизацията на енергодружествата през 2004 г. чак до 2014 г. През 2017 г. имаше частично решаване на казуса, като EVN получи от НЕК компенсация за значително по-ниска сума, но арбитражното дело продължи да се води.

Българското финансово министерство ангажира с казуса международната адвокатска кантора “Уайт енд Кейс”, съобщи преди време финансовият министър Владислав Горанов в парламента. Решението на арбитражния съд по казуса с EVN се очакваше през юли 2019 г.

Подобни дела срещу България се водят и от ЧЕЗ, “Енерго-Про” и “Овергаз”. След австрийците към арбитражния съд във Вашингтон се обърна “Енерго-Про”, делото е регистрирано през май 2015 г., а е образувано през февруари 2016 г. Според редица публикации претенцията е за 70 млн. лв. Към 20 декември 2018 г. е на етап представяне на документи.

Третото дело, пак във Вашингтон, е на ЧЕЗ срещу държавата. То е регистрирано през юли 2016 г. От изявление на компанията става ясно, че искът е за стотици милиони евро. Към 28 ноември 2018 г. то още не е образувано, става ясно от сайта на арбитража.

Както е известно последният арбитраж, който загуби България, бе този срещу“Атомстройекспорт”. Руската компания осъди НЕК за оборудването на АЕЦ “Белене” и се наложи държавната компания да плати 1,2 млрд. лева.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg