EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕВН вече се листва на БФБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕВН вече се листва на БФБ

mail13:00 | 14.12.2011прегледи 938 коментарикоментари 0


Днес Българска Фондова Борса обяви едно от най-значимите листвания на борсата в последните години. Съгласно решение на Съвета на директорите на БФБ на 21.12.2011г ще стартира аукциона за продажбата на 51 612 акции, представляващи 33% от капитала на  “ЕВН БЪЛГАРИЯ ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ“ АД и 62 106 акции, представляващи 33% от капитала на “ЕВН БЪЛГАРИЯ ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ“ АД.
На същата дата ще започне и публичната търговията. Според одобрените от Комисията за финансов надзор проспекти за публично предлагане, на инвеститорите ще бъдат предложени за закупуване 51 612 обикновени, безналични, поименни, свободно прехвърляеми акции от капитала на “ЕВН БЪЛГАРИЯ ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ“ АД, всяка от които с право на един глас в общото Събрание на акционерите, право на дивидент и ликвидационен дял, съразмерни с номиналната стойност на акцията и 62 106 обикновени, безналични, поименни, свободнопрехвърляеми акции от капитала на “ЕВН БЪЛГАРИЯ ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ“ АД.
Цялата емисия в размер на 156 400 акции, представляващи 100% от капитала на “ЕВН БЪЛГАРИЯ ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ“ АД и цялата емисия в размер на 188 200 акции, представляващи 100% от капитала на “ЕВН БЪЛГАРИЯ ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ“ АД ще бъдат допуснати до борсова търговия.
Началната дата на предлагане на акциите е датата на въвеждането Им за търговия на “Приватизационен пазар“, БФБ – София, която съгласно решението на Съвета на Директорите е 21.12.2011г. “Смятаме, че това предлагане ще даде нов тласък на българския капиталов пазар. След като в последните седмици проведохме срещи с водещите световни и европейски инвеститори, вярваме, че българския капиталов пазар вече може да им предложи атрактивен по мащаб и ликвидност пакет от уважавана европейска компания.”, отбелязват от Съвета на директорите на БФБ  София. Крайната дата на предлагането ще бъде не по-­‐късно от 60 дни, считано от 06.12.2011 г. - датата на вписване на емисиите акции на дружествата в регистъра за Публичните дружества и други емитенти на ценни книжа. В случай че до края на предложения срок за публично предлагане има непродадени акции, но е налице инвеститорски интерес, срокът може да бъде удължен с решение от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол до изчерпване на предлаганите акции. Най-пълна и изчерпателна информация за предлаганите ценни книжа и за техния емитент може да бъде получена от проспектите за публично предлагане, които ще бъдат достъпни за инвеститорите на интернет страниците на Агенция за приватизация и следприватизационен контрол, “БУЛБРОКЪРС“ и ЕВН България. В съответствие с нормативните изисквания проспектите ще бъдат публикувани и достъпни на интернет Страниците на Комисията за финансов надзор и Българска фондова борса.

През последния месец, ръководството на БФБ София, Агенция за инвестиции, ЕВН България и представители на инвестиционните консултанти по сделките проведоха срещи с инвеститори в 4 европейски финансови центъра Виена, Цюрих, Лондон и Франкфурт. На проведените срещи бяха представени инвестиционния климат в страната, развитието на капиталовия пазар и предстоящото предлагане на държавния дял от електроразпределителните дружества.
На 15-ти декември БФБ София, ЕВН България и Буброкърс ще представят предлагания от ЕВН пакет акции пред българската инвестиционна общност.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg