EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕБВР финансира жп линия в Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕБВР финансира жп линия в Турция

mail13:30 | 30.11.2021прегледи 758 коментарикоментари 0


Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска заем от 150 милиона евро на Турция за изграждането на 67-километров участък от високоскоростната жп линия от Истанбул до българо-турската граница. Финансирането беше одобрено от директорския борд.

Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции обмисля паралелно финансиране, докато турското правителство ще осигури останалите средства, необходими за инфраструктурния проект на стойност 640 милиона евро.

Двурелсовият участък Испартакуле - Черкезкой е част от електрифицираната железопътна линия Халкали -Капъкуле, съфинансирана със средства на ЕС чрез Инструмента за предприсъединителна помощ (IPA). 

Линията е част от трансевропейската транспортна мрежа на ЕС и ще осигури безопасен, устойчив и нисковъглероден пътнически и товарен транспорт до и от ЕС, подобрявайки свързаността и търговията. Освен това заемът допълнително ще подпомогне прехода на Турция към нисковъглеродна икономика, отбелязва ЕБВР.

"Очаква се проектът да подобри вътрешната и трансграничната свързаност на Турция и също така е важна възможност за подхранване на нашето продуктивно партньорство с ЕБВР за бъдещето“, заяви министърът на финансите на Турция Лютфи Елван.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg