EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕБВР търси допълнителни 10 млрд. евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕБВР търси допълнителни 10 млрд. евро

mail15:01 | 29.09.2009прегледи 459 коментарикоментари 0


Европейска банка за възстановяване и развитие поиска от членовете си допълнително 10 млрд. евро като целта е увеличаване на капитала за смекчаване на последиците от глобалната икономическа криза в Централна и Източна Европа, съобщава Financial Times.
Банката, управлявана от приблизително 60 правителства, сред които са тези от Европейския съюз, САЩ и Япония, се нуждае от средствата, за да може да повиши кредитната си линия и да компенсира резкия спад от частни капиталови потоци от бившите комунистически страни.
Искането на базираната в Лондон банка идва точно преди годишната среща на Международния валутен фонд, подчертавайки, че затрудненията, които икономиките в региона на Централна и Източна Европа изпитват, се подценяват.
В писмо до правителствата – членове на банката президентът на ЕБВР Томас Мироу предупреждава, че докато икономиките в региона са започнали да се стабилизират, това „все още не се случва с еднакво темпо навсякъде и е твърде рано да се говори за един общ процес. Кризата ще има дълготрайни последици” – предупреждава още Мироу.
Той акцентира още върху това, че тази година се навършват 20 години от падането на Желязната завеса и отбеляза, че източноевропейският регион заслужава „по- голяма подкрепа” в продължаващата интеграция на европейската и световна икономики”.
Към настоящия момент капиталът на банката е 20 млрд. евро, а отпусканите от нея заеми възлизат на приблизително 8 млрд. евро за периода 2009 г. – 2010 г., като след това сумата ще намалее до 6 млрд. евро. Оттук „активността в региона ще спадне в момент, когато икономическото възстановяване ще е все още несигурно” – информира още Мироу.
В този смисъл Мироу „горещо препоръчва” увеличаване на капитала с 10 млрд. евро, което ще позволи на банката да разполага с 9 – 10 млрд. евро годишно или с допълнително 20 млрд. евро е периода 2010 – 2015 г. В мобилизирането на допълнителен капитал от частни инвеститори общият обем на допълнителните фондове може да достигне 60 млрд. евро, отбелязва още Мироу, цитиран от Financial times.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg