EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕБВР подпомага 19 проекта на малки фирми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕБВР подпомага 19 проекта на малки фирми

mail07:40 | 07.10.2018прегледи 1181 коментарикоментари 0


Година след като стартира дейността си в България програмата „Подкрепа за малкия бизнес“ на ЕБВР, Европейският консултантски център по инвестиционните въпроси и ЕС оповести първите резултати. „Консултантска помощ по програмата вече получиха 19 проекта, а други 14 се подготвят за одобрение“, съобщи ръководителят на програмата в ЕБВР Мирослав Стоянов.

Програмата е подкрепа на малките и средни предприятия (МСП), които желаят да получат консултантска помощ за устойчив растеж. Стойността на безвъзмездната помощ, договорена по програмата за първите 19 проекта, е EUR 177 806, докато общата стойност на проектите за компаниите е EUR 260 442.

От всички одобрени и финансирани проекти 6 са от провинцията, а 13 – в столицата, обясниха от екипа на програмата. Той подчерта, че фокус в по-нататъшната дейност на програмата ще бъде по-широкото присъствие на проекти от всички региони на страната.

 

Програмата е част от по-голямо съвместно усилие за предоставяне специфични консултации на МСП в България, Гърция и Румъния за двугодишен период. Програмата се предоставя в контекста на Европейския консултантски център по инвестиционните въпроси, съвместна инициатива на Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка и финансирана от Европейския съюз и ЕБВР.

В рамките на програмата целта е поне 70 български фирми да получат достъп до съвременни, местни и международни консултантски услуги в широк кръг от области като стратегия, търговия и насърчаване на износа, финансовото управление, ефективност на ресурсите и маркетинга.

По програмата могат да кандидатстват български фирми с оборот под 50 млн. евро, стойност на активите до 43 млн. евро и с по-малко от 250 служители. Първата стъпка е да бъдат оценени нуждите на компанията и възможностите й за растеж. След това екипът на програмата помага на предприемачите при намиране на специализиран консултант или международен експерт, който може да предложи необходимата експертиза. Програмата също така предлага възможност за обучения на бизнеса и консултантите, които да ги екипират с необходимите умения за да достигнат нови върхове.

Факти и данни:

•       Брой одобрени проекти в рамките на 9 месеца: 19

•       Брой проекти, очакващи одобрение: 14

•       Обща стойност на безвъзмездната помощ за подписаните проекти: 177 806 eвро

•       Обща стойност на одобрените проекти за компаниите: 260 442 евро

•       Проекти извън София към общия брой: 6/19

•       Средно време за одобрение на проекта 1 месец след първата среща

•       Време за отпускане на безвъзмездната помощ: 1 месец след приключване на проекта

•       Консултанти, одобрени за участие в проектите по програмата: 50


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg