EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕБВР подготвя златен дъжд за Източна Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕБВР подготвя златен дъжд за Източна Европа

mail15:53 | 18.05.2009прегледи 846 коментарикоментари 0


BloombergЕвропейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) се подготвя да излее рекордни инвестиции в Източна Европа, за да помогне на банките да кредитират местните икономики, които се борят с последиците от глобалната рецесия, обяви нейният президент Томас Миров.
Базираната в Лондон банка ще инвестира в региона между 7 и 8 млрд. евро догодина, в сравнение с рекордните 7 млрд. евро през 2009. Инвестициите ще бъдат направени чрез филиалите на 12 международни и местни банки, сред които италианската UniCredit SpA, латвийската Parex Banka AS и унгарската OTP Bank Nyrt.
Развиващите се европейски икономики преживяват най-дълбоката рецесия от падането на комунизма преди две десетилетия и се опитват да рефинансират краткосрочните си дългове, след като глобалната криза причини загуби и отписвания за повече от $2 трлн., а кредитните и инвестиционните потоци пресъхнаха.euro2
„Не трябва да се допускат никакви големи сривове, защото поуките от кризата са, че последствията са ужасни”, смята Миров.
Според оценките на финансовата институция Източна Европа се нуждае от рефинансиране в размер на $200 млрд. Ако се изключат Русия и Казахстан, които могат да използват своите резерви, за да подкрепят банките си, сумата възлиза на $130 млрд.
ЕБВР води преговори с няколко банки от региона за отпускане на заеми. Според Миров няма да се наложи местните правителства да наливат повече пари в местните банки за тяхното спасяване.
Миналата седмица ЕБВР ревизира прогнозите си за региона през 2009 надолу. Според банката икономиките като цяло ще се свият средно с над 5%. През януари тя прогнозираше положителен растеж.
Предвижданията на банката за 2010 са предпазливо оптимистични, като възстановяването на региона ще зависи от цялостното състояние на глобалната икономика.
Миналата седмица ЕБВР обяви, че ще инвестира 432 млн. евро чрез клоновете на UniCredit за подпомогане на малкия и средния бизнес в България, Украйна, Унгария, Казахстан, Киргистан, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина.
ЕБВР вече отпусна заем от $75 млн. на украинското подразделение на Raiffeisen International Bank-Holding AG.
Най-голямата унгарска банка OTP Bank, която има подразделения в България, Румъния и Украйна, сключи споразумение за получаване на заем от 200 млн. евро.
Очаква се ЕБВР заедно със Световната банка и Европейската инвестиционна банка да инвестират 24.5 млрд. евро в банките и безнеса на Източна Европа през следващите две години.
Банката бе създадена през 1991, за да помогне на бившите комунистически страни да трансформират своите икономики. Оттогава тя е инвестирала в тях 41.7 млрд. евро, а в парньорство с частни инвеститори общо 134.8 млрд. евро.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1085