EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕБВР: По-слаб ръст на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕБВР: По-слаб ръст на България

mail11:08 | 13.05.2022прегледи 876 коментарикоментари 0


Брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще нарасне с 2,5 процента през 2022 г., прогнозира Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в майския си регионален икономически доклад.

Прогнозата е преразгледана надолу в сравнение с доклада на ЕБВР от март, когато се залагаше на ръст от 2,8 процента за настоящата година. Като фактор се посочва, че проблемите с веригите за доставки вероятно ще продължат.

През 2023 г. се предвижда скромно възстановяване на икономиката ни, която се очаква да нарасне с 3 процента, с възможност за повишение, в случай на по-бързо нормализиране на инфлацията и стабилни нива на инвестициите.

През март банката очакваше увеличението на БВП на България да е 3,6 процента през 2023 г.

Българската икономика нарасна с 4,2 процента през 2021 г., движена основно от ръста на личното потребление. Въпреки това инвестициите намаляха с 11 процента, отчасти отразявайки спада на добавената стойност на строителния сектор, посочват експертите на банката.

Туризмът се възстанови само частично през миналата година, като пристигащите посетители са само 57 процента от броя си през 2019 година.

Промишленото производство обаче отчете по-силно възстановяване през 2021 г., макар войната с Украйна да крие рискове за постигане на стабилен растеж, като се има предвид значителната зависимост на страната ни от внос от Русия, възлизащ на близо 10 процента от родния БВП през 2020 година, пише в доклада.

Друг ключов икономически резултат от войната в Украйна е повишената инфлация, като българските потребители ще бъдат сравнително по-засегнати от тези в други страни от ЕС. Фактор за това са по-високите цени на храните и енергията, предвид ниските средни нива на доходи, уточняват от ЕБВР.

Инфлацията се ускори до 12,4 процента през март 2022 г., като цените на храните се повишиха със 17,4 процента в сравнение със същия месец преди година. Правителството има известно фискално пространство да приеме няколко краткосрочни мерки за противодействие на нарастващите цени, предвид ниските нива на държавния дълг. Кабинетът също така обеща да увеличи публичните инвестиции, въпреки че в краткосрочен план може да има ограничения на капацитета за усвояването им, отбелязват експертите на институцията.

След забавяне на приемането на Плана за възстановяване и устойчивост, увеличените средства, идващи от Европейския съюз, ще започнат да оказват въздействие върху икономиката от 2023 г. нататък, според оценката на ЕБВР за България.

В Югоизточната част на ЕС се очаква темповете на растеж на икономиките на трите страни членки (Българи, Гърция и Румъния) да отслабнат през 2022 г. след стабилно възстановяване предходната година. Нарастващата инфлация е проблем и в трите страни, стимулирайки усилията на правителствата да защитят най-уязвимите групи от населението.

В България и Гърция, които имат силни туристически сектори, имаше частично възстановяване на броя на чуждестранните посетители през 2021 г., което даде през настоящата година надежда за туристически сезон, близък или дори надхвърлящ нивата отбелязани през 2019 година, посочват от ЕБВР.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg