EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕБВР иска да инвестира във втори мост "Русе -Гюргево"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕБВР иска да инвестира във втори мост "Русе -Гюргево"

mail16:05 | 13.07.2023прегледи 919 коментарикоментари 0


Европейската банка за възстановяване и развитие има интерес да инвестира в изграждането на втори мост между Русе и Гюргево, а също и в железопътни инфраструктурни проекти у нас. Това стана ясно по време на среща между министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и директора на ЕБВР за България Анка Йонеску. Двамата обсъдиха възможностите за партньорство при реализирането на предстоящите инвестиции в транспортния сектор.

„Изграждането на нов мост над р. Дунав е приоритетен въпрос, който трябва да бъде решен бързо, защото трафикът по това направление се увеличава ежедневно. Вярваме, че България и Румъния, като две държави от европейското семейство, трябва да работят заедно и в партньорство с Европейската комисия, за реализацията на този стратегически проект“, посочи транспортният министър. Той допълни, че е важна всяка подкрепа, която ще подпомогне реализирането на инвестициите по Националния план за възстановяване и устойчивост и по другите европейски програми в сектор „Транспорт“. „Разполагаме с необходимите финансови инструменти, което ни дава големи възможности за да постигнем целите, но трябва значително да ускорим работата по изпълнението им“, коментира още министър Георги Гвоздейков.

От банката обясниха, че до момента са инвестирали над 10 млрд. лева в транспортни проекти в България. „Наш приоритет е втори мост над р. Дунав при Русе-Гюргево, който е все по-важен на европейско ниво. Готови сме за бъдещи разговори за изграждането на логистичен морски хъб на пристанище Варна-Запад. В частта „зелен транспорт“ искаме да инвестираме както в рехабилитация на железопътната инфраструктура, така и в изграждането на зарядни електрически станции за автомобили“, каза Анка Йонеску.

Министър Гвоздейков посочи, че министерството има готовност на експертно ниво веднага да разгледа всички предложения от страна на ЕБВР, съобразявайки ги с вече планираните проекти в рамките на европейските програми за подкрепа. „Ще се запознаем детайлно с вашите предложения за сътрудничество по важни проекти за страната, като целта е да започнем работа в кратки срокове по проектите, за които все още няма осигурено цялостно финансиране“, отбеляза той.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg